Долго скриена тајна: Дражен Петровиќ и Дејан Бодирога се браќа! Србин и Хрват со иста крв!

3 мај, 2020
Naslovna

Една таква приказна е онаа објавена во 90-тите години од шпанскиот Мундо Депортиво, со која се докажа дека славните кошаркари и репрезентативци Дејан Бодирога (Југославија) ​​и Дражен и Александар Петровиќ (Хрватска) се блиски роднини.

Имено, Јован Петровиќ, дедо на Александар и Дражен Петровиќ и Госпева Петровиќ, баба на Дејан и Жељко Бодирога, се родени брат и сестра! Синот на Јован со исто име отиде како службеник на Министерството за внатрешни работи на Југославија во Шибеник, каде што стана Јоле, ја запозна Бисерка и се ожени со неа. Во бракот се родени Аца и Дражен, а со тоа и нивната поврзаност со Хрватска.

Госпева Петровиќ во брак стана Госпева Бодирога, а нејзиниот син Васо, едно од нејзините седум деца, беше татко на Жељко и Дејан Бодирога.

Приказната ја потврди за спортскиот новинар и публицист Владимир Станковиќ од Дејан Бодирога, кој рече дека го запознал Дражен Петровиќ како кадет на некои подготовки во Загреб додека играл во Цибона, но не знаел тогаш дека се роднини.

Животот сакаше Јован Петровиќ да се пресели во Шибеник во Хрватска од родната Херцеговина, а Госпе Петровиќ во Србија, или Војводина, поточно во Банат. Дејан Бодирога подоцна слушнал од неговите родители приказна за врската со Петровиќ, но немал никаков контакт.

Имаше повеќе браќа кои играа во Реал, најпознати беа Фернандо и Антонио Мартин, но немаше двајца роднини на кошаркарската класа како Дражен Петровиќ и Дејан Бодирога. За да се зголеми љубопитноста, едниот играше за Хрватска, другиот за Србија. И за Југославија. Во неодамнешното интервју за „Курир“, Бисерка, мајка на браќата Петровиќ, исто така ја потврди оваа приказна, истакнувајќи дека нејзиниот сопруг Јоле сè уште има роднини во Зрењанин и во Земун.