Фреди и Мери- една од најпознатите љубовни приказни на сите времиња!

29 април, 2020
fredi

Фреди Меркури ја запознал Мери Остин кога тој имал 24 години, а таа само 19. Во тоа време ниту еден од нив двајца не знаел што ќе им донесе иднината, уште помалку дека нивната приказна ќе се претвори во една од најпознатите љубовни приказни во светот.

“Сите мои љубовници ме прашуваа зошто не можам да ја заменам Мери од срцево, но тоа едноставно е невозможно. Единствената пријателка во мојот живот е Мери и не сакам никоја друга освен неа. Таа е мојата сопруга и се што имаме ние двајца, за мене е вистински брак”, изјавил во една прилика Фреди.

Кога во 1991 година Фреди почина, Остин била покрај него, како и во поголемиот дел од животот. Токму на Мери тој и оставил половина од своето богатство проценето на 75 милиони долари, како и 28 собната куќа во Лондон во која таа и денес живее мирен живот, далеку од камери и рефлектори.

Веднаш се заљубиле

Меркури и Остин се запознале во 1969 година пред тој да го основа Queen. Вистинското име на Фреди е Фарук Булсара, роден е во Занзибар во 1946 год, а во 60тите години на минатиот век неговото семејство се преселува во Лондон. Во тоа време Мери работела во продавница за облека. Брзо се заљубиле и почнале да живеат заедно. “Тој беше комплетно различен од сите што ги познавам. Беше многу самоуверен, а јас не бев воопшто. Израснавме заедно и заедно останавме до крајот на неговиот живот”, изјавила Мери во едно интервју.

Кога Мери имала 23 години добила веренички прстен и понуда за брак од Фреди. Веднаш прифатила. Во наредните години популарноста на Queen вртоглаво пораснала, а Фреди посветил многу песни за Мери, меѓу кои најпозната е Love of my life.

По раскинувањето останале најдобри пријатели

Дома работите почнале да не се одвиваат добро. И по 6 години од веридбата не се зборувало за свадба, па Мери заклучила дека нешто не е во ред. Најпрво мислела дека во прашање е друга жена, но Фреди во 1976 собрал храброст и одлучил да признае сè. Иако и кажал дека е бисексуалец, Мери знаела дека Фреди е геј. Набрзо потоа таа се преселила во стан во близина на неговата куќа и тогаш завршила нивната физичка врска, но останале поврзани до крајот на животот. Одела на турнеи со Queen и останале најдобри другари.

View this post on Instagram

💥Mary Austin💥 . Happy 69th birthday to Mary Austin with whom Freddie had the greatest most enduring emotional bond of his life…the woman who was his muse, his "only true friend", and his "common law wife" who stood by him through thick and thin ❤🎉 . ✨Mary grew up in a struggling working-class home in West London and she had to grow up quickly. She dropped out of school at 15 and became a receptionist, and later got a job at Biba (the fashionable store). . ✨One night, she ran into a friendly acquaintance at a rock concert at a nearby college, Brian May. They hit it off and they began dating. The relationship was fun, but it never got serious and they broke up on friendly terms. . ✨Though she wasn't aware of it at the time, she attracted the infatuation of the band's lead singer, a friend of May's called Freddie Mercury. Freddie kept showing up to Biba and a few months later, he asked her out on a date. . ✨Both were financially strapped, so they had to do things together that didn't involve spending money. He was flamboyant in public but she got to see the side he didn't show others. They grew close and moved in together in 1973. . ✨Freddie really loved her but he and Mary were beginning to grow apart and in late 70s he revealed to her that he had been unfaithful to her with partners of his own gender. . ✨ Although the break-up was hurtful, she wasn't bitter, and she took an apartment near their own place, and they remained close. Freddie hired Mary to be the secretary to the the band's publishing business. . ✨Mary was the person Freddie loved and trusted the most and took home to meet his parents as he knew they felt comfortable with her. . ✨ She began to have a life of her own which Freddie wholeheartedly supported. It all came crashing down for her in 1987, when he revealed that he had tested HIV positive. She was the first person he told. One of Freddie's top priorities was making sure Mary was financially secure and left her the majority of his fortune including his Kensington mansion against her wish. . ✨Freddie entrusted Mary with his ashes, the location of which has remained a closely guarded secret for decades. . #FreddieMercury #MaryAustin

A post shared by Freddie Mercury (@freddiemercuryclub) on

Подоцна Мери го запознала сликарот Пирс Камерон со кого има два сина, а Фреди му е кум на постариот син. Никогаш не се омажила за него, а подоцнежниот брак со Ник Холфорд завршил по пет години. Мери никогаш не излегла од животот на Фреди.

Кога Фреди починал, Мери рекла дека ја изгубила личноста со која делела вечна љубов. Таа била покрај него пред сè и после сè. Го поддржувала во одлуката за лечење и му ветила дека никој нема да дознае дека има СИДА сè додека тој не одлучи да се дознае.