Интересна соработка: Дом Перињон и Лени Кравиц

13 мај, 2020
lenny kravitz

Назначен креативен директор на марката Дом Перињон во 2018 година, Лени Кравиц ги истражи своите нови карактеристики во соработка со оваа куќа од шампањ…

Поточно, тој се посвети на улогата на дизајнер. Инспириран од уникатната атмосфера околу дегустацијата на шампањот, Кравиц реши да го толкува ова уникатно искуство, создавајќи колекција од три дизајнерски парчиња. Тој изработи шишето Дом Перињон создавајќи ограничено издание со рачно изработени детали за завршна обработка. Шишињата со ограничено издание се достапни за Vintage 2008 и Rose Vintage 2006 година.

Неговата инспирација потекнува од историјата на познатата куќа од шампањ, и не застана само на редизајн на шишето. Лени Кравиц продолжи, сакајќи да создаде елемент за шишето „Магнум“, кој ја збогатува дуалноста односно двојноста и функционалноста на колекцијата како целина. Кравиц дизајнираше кутија што се претвора во свеќник. Овој брутално инспириран свеќник е обложен со кадифе и засилен со вештачка змија, со што се создава идилична трансформативна хармонија помеѓу машкоста и женственоста.

Ремек-дело на колекцијата е дефинитивно масата “Шампањ”. Лени Кравиц додаде ново поглавје во својата визија, каде што секој елемент има свое посебно значење. Дизајнот е извор на емоција за него, продолжувајќи ја приказната што беше напишана со секое дегустирање.

„Сакав да создадам нешто што ќе го воздигне ритуалот за пиење шампањ на Дом Перињон и ќе им даде на луѓето можност да се сретнат и да уживаат заедно“, рече Лени Кравиц.