Исповед на телохранителот на Аркан! Еве што правел за него!

29 април, 2020
1809999_sshot20190401161039_ls

Милош Петковиќ Дафина беше наредник на српската волонтерска гарда и долгогодишен член на одделот за лична безбедност на Жељко Ражнатовиќ Аркан.

Дафина, кој надимакот го доби бидејќи работеше со Дафина Милановиќ, зборуваше за тоа што трошеше Аркан, но и за Легија…

Офицерот на српската волонтерска гарда, а пред тоа и жесток човек од белградската населба “Braće Jerković“, го опиша она што го слушнал и видел во околината на Аркан, како се однесувал Легија и што се правело во кампот “Tigrova”.

„Легијата е добро подмачкан, тоа е човек кој поминал низ сешто, од Франција до Нигерија, но и многу култен човек. Можеби ќе се изнервира за кратко време, но всушност тој е вознемирен од некултурата и плановите, инаку тој е политичар, ќе размисли прво,  двапати пред да удри некого “, вели Петковиќ, кој самиот се сметаше за „тежок човек “.

Како и да е, тој се сеќава дека Легија ги удрирал сите за време на „бурата“, верувајќи дека бегаат. Сепак, вели тој, брзо се покајал за ова.

„Никогаш не му се лутев за тие работи. Јас сè уште ја посетувам Забела денес со велосипед и покрај ветрот и дождот“. Според него Легија го знаел Аркан најдобр.

„Аркан веднаш сфати добро. Таа 1995та година, бевме во Зворник, тој рече дека ако тие пари дојдат до Аркан, никој повеќе нема да ги види. Легијата ги зеде сите пари, им подели плати на сите „Тигри“ и купи 100 сладоледи, но динар не останува вишок, сите се почитуваа максимално. Аркан е еден од оние луѓе кои сакаат пари иако не им се потребни “.

По завршувањето на војната, Петковиќ заврши во Забела, четири години, и беше ослободен неколку месеци пред Аркан да биде убиен на 15 јануари 2000 година.

„Лежев во Забела. Тие ме пуштија без придружба три месеци пред да истече казната, кога татко ми почина. По погребот, застанав кај стадионот Обилиќ за да го видам Аркан, но тој не беше таму. Се вратив во Забела, а подоцна и на ТВ слушам – тој бил убиен. Јас дури и не знам зошто денес, се сомневам во луѓе кои правеле шпионажа “.

Тој дури ја чувал куќата некое време.

„Таму доаѓаа сите криминалци, пејачи, различни луѓе и ние им го одземавме оружјето. Потоа, на кодот 999, му кажуваме на Аркан кој е и тој одлучуваше дали да го пуштиме“.

Од Легија сите се плашеа во кампот, дури не можеа да јадат пред него.

„Легијата даваше плата и за да ги добиете парите, мора да застанете пред него и да се пријавите. Имаше момци, доаѓаа, тој ги прашуваше нешто, тие беа збунети и тој ги тепаше. Тој ги имаше тие злобни очи. Ако некој покажува страв, нема плата за таа личност, затоа што како ќе се бори ако се плаши “.

Тој вели дека Ражнатовиќ сè држел под контрола и дека честопати се камуфлирал за никој да не го препознае и одел во град.

Посебна казна за непослушните чувари на Аркан значеше дека ќе дојдат пред неговата куќа додека таа сè уште се градеше, и по негова наредба тони песок ќе се разнесуваа од едно на друго место.

Што се однесува до храната, вели тој, тие исто така биле гладни, но оружјето, муницијата и униформите никогаш не недостигале.