Меган и Хари засрамени од таблоидите

21 април, 2020
Насловна

Принцот Хари и Меган Маркл не престануваат да ги полнат колоните во весниците. Тие ја изненадија јавноста откако испратија изјава во која се вели дека повеќе нема да комуницираат со четири британски таблоиди.

Интервјуата со војводите од Сасекс сега можат да ги заборават Дејли Мејл, Дејли Мирор, The Sun и Дејли Експрес. Тие велат дека се свесни дека медиумите имаат право да известуваат за нив.

– Оваа одлука не е работа за да се избегнат критиките. Ова не е за забрана за јавно говорење или за цензурирање на точното известување. Како и вие, војводата и војвотката од Сасекс веруваат дека слободните медиуми се камен-темелник на секоја демократија, особено во време на криза. Во најдобар случај, слободните медиуми светат во мракот, раскажувајќи приказни кои инаку би останале не раскажани, се залагаат за тоа што е правилно и ги повикуваат оние што го злоупотребуваат системот – рекоа тие.

Тие, исто така, ги обвинија таблоидите за „искривено, лажно и инвазивно известување“.

– Таквиот начин на деловно работење доаѓа со човечка жртва и влијае на секој агол на општеството. Првата обврска на медиумите е вистина, а Војводата и војвотката од Сасекс се согласуваат – објаснуваат тие, додавајќи дека тие одбиваат да станат валута на економијата на клик и искривени информации.

Тие го испратија соопштението до главните уредници на медиумите и рекоа дека тие ќе се оддалечат од оваа одлука само кога треба да се обрати на споменатите таблоиди преку адвокат.