Султанот Сулејман имал 3 желби на неговата смртна постела: Сите замолчеа кога ги слушнаа!

30 април, 2020
kalabalak

Сулејман Величествениот познат и како Кануни (Законодавецот) бил образуван владетел.

Тој зборувал четири јазици: арапски, персиски, српски и чагатај (стара форма на турски).

Дошол на власт кога имал 26 години, а неговото владеење траело 46 години.

Пред неговата смрт, султанот Сулејман ги повикал поверениците и им ги кажал своите три последни желби:

Првата желба била неговите исцелители да го носат ковчегот со неговите остатоци за време на погребот.

Неговата втора желба била златниците и скапоцените камења да останат зад поворката по патот по кој ќе поминат неговите посмртни остатоци.

Третата желба била неговите раце да се гледаат од ковчегот за да може секој да ги види.

Кога главниот командант на армијата, збунет од тоа што го слушнал, го прашал која е причината за ваквите желби, султанот објаснил:

Сакам најдобрите исцелители да ги носат моите остатоци, за секој да може да види дека и тие се немоќни пред смртта.

Фрлете го наоколу целото злато што го собирав целиот мој живот, за секој да види дека сè што стекнуваме останува на овој свет.

Моите раце нека се гледаат од ковчегот за да можат сите да видат дека владетелот на целиот свет, Сулејман Величествениот, на друг свет оди со празни раце!