Убиецот на Џон Ленон и се извини на Јоко Оно, жали за „одвратниот чин“!

22 септември, 2020
џон ленон наловна

МАРК ЧЕПМЕН, човекот кој го уби Џон Ленон, и се извини на неговата жена Јоко Оно 40 години по убиството.

Во 1980 година, Чепмен го застрела Ленон четири пати пред неговиот стан во Менхетен, додека Оно гледаше. Минатиот месец, судот го одби неговото барање за условно ослободување по 11-ти пат.

За време на сослушувањето, Чепмен рече дека ја убил 40-годишната ѕвезда за слава и дека заслужува смртна казна. Тој додаде дека цело време размислува за грозоморниот чин и прифаќа дека може да го помине остатокот од својот живот во затвор.

„Тој беше икона“

„Само сакам да повторам дека жалам за моето злосторство“, рече Чепмен пред одборот за помилување во затворот Венде во Њујорк. “Немам изговори. Тоа беше за моја слава. Мислам дека тоа е најлошото злосторство што може да го сториш на некој што е невин”.

“Тој беше исклучително познат. Јас не го убив поради неговиот карактер или каков човек беше. Тој беше семеен човек. Тој беше икона. Тој беше некој што зборуваше за работи за кои можеме да зборуваме и сега, а тоа е одлично”.

“Го убив, бидејќи тој беше многу познат и тоа е единствената причина. Бев желен за слава и многу себичен“, додаде тој.

“Сакам да додадам и да го потенцирам тоа. Тоа беше исклучително себичен чин. Жал ми е за болката што и ја предизвикав на Оно. Мислам на тоа цело време”.

Пред пет години, јапонскиот уметник, сега 87 година, кој се спротивстави на какво било негово барање за ослободување, за Дејли бист изјави дека живее во страв да не излезе од затвор.

“Ако го стори тоа еднаш, може да го стори тоа повторно, на некој друг. Може да бидам јас, може да биде Шон (нејзиниот син), може да биде секој, па затоа сум загрижена”, рече Оно.

Документите од последното сослушување откриваат дека комитетот го одбил неговото ослободување со образложение дека тоа би било „некомпатибилно со благосостојбата на општеството“.

Чепмен имал 25 години кога го убил Ленон. Денес има 65 години, тој е оженет и неговата сопруга живее во близина на затворот каде што беше во последните осум години. На сослушувањето, тој се опиша себеси како длабоко религиозен и побожен христијанин.

Чепмен е исто така офицер во посебен дел од затворот, каде што е сместен заради сопствена безбедност.

Изолација и осаменост

Убиецот на Ленон го носел романот „Ловец на жито“ од Селинџер кога го извршил убиството. Говорејќи за тоа, тој рече дека се идентификува со изолацијата и осаменоста на главниот лик.

Тој додаде дека заслужува смртна казна, која беше укината во Њујорк во 2007 година, додека последен пат беше извршена во 1963 година.

„Кога свесно планирате нечие убиство и знаете дека не е во ред и го правите тоа на себе, според мене е за смртна казна“, рече Чепмен.

„Некои не се согласуваат со мене, но секој добива втора шанса.

На прашањето дали правдата е задоволена, Чепмен рече дека не заслужува ништо. „Ако законот и вие одлучите да ме оставите овде до крајот на мојот живот, немам жалба.

Во својата одлука, Комитетот за поправки и надзор на заедницата во Њујорк соопшти дека смета дека изјавата на Чепмен „срамот носи слава“ е вознемирувачка и препорачува „личен раст и продуктивно користење на времето“.

Комитетот исто така забележа дека „себичниот чин на Чепмен им ја украде можноста на идните обожаватели да ги искусат зборовите на инспирација што овој уметник им ги дал на милиони луѓе“.

„Вашиот насилен чин предизвика уништување не само на семејството и поранешните членови на бендот, туку и на целиот свет“, додава тој.

Чепмен следниот пат се квалификува за условно ослободување две години.