Учениците во Кина не знаат што е табла и креда: Нивните табли се тотално hi-tech

23 септември, 2020
tabla-kreda-skola-815x458

Денес, често можеме да слушнеме колку Кина стана еден од светските технолошки лидери за само неколку децении од заостаната земјоделска земја. Денес, ова е можеби најдобро рефлектирано во тоа колку далеку достигна кинеската телекомуникациска индустрија кога станува збор за развој на технологија и опрема за 5G мрежа. Сепак, и покрај ограничувањата за употреба на одреден софтвер што не им е достапен, денешните Кинези се повеќе се технолошка нација. Оние кои имале можност да останат таму велат дека современата технологија е присутна скоро на секое место, за што сведочи и ова видео од кинеско училиште.

На него, тој им покажува на децата геометрија, цртајќи геометриски форми и нивните пропорции и односи со прстот, цртајќи топка во квадрат, а потоа претворајќи ја во геометриска слика, каде што децата лесно можат да видат од кои помали геометриски слики се состои.