Во шумите на Кина видени се животни за кои се верувало дека се изумрени по II Светска војна!

19 мај, 2020
srna

Белата срна, екстремно ретко животно за кое многумина мислеле дека изумрело за време на II Светска Војна е забележана во кинеската провинција Јанбијан. Белата срна последен пат е видена во 1981 година и се смета за едно од најзагрозените животни на планетата.

Луѓето биле воодушевени од ова животно со илјадници години, особено во Азија каде што има и митолошко значење. Белата срна, или белиот елен се предмет на суеверие, па се верува дека ловците кои ќе го усмртат ова животно ги чека деценија тешка несреќа.

Сепак научното објаснување не е толку интересно. Се работи за албино вид на елен, кој заради мутација на гените за жал има многу пократок животен век од обичниот елен.

https://www.youtube.com/watch?v=UTFQQC2Ab78