Записи за вистинскиот Џејмс Бонд се најдоа во полските архиви: „Тој сакаше жени, но нема ништо за Мартини. Имаме информации дека му се допаднало полското пиво“!

24 септември, 2020
жени

Полјаците беа изненадени од веста дека британски агент по име Џејмс Бонд бил во тајната служба на нејзиното височество во Полска во 60-тите години на минатиот век, што на своите социјални мрежи го објави полскиот институт за национално сеќавање (IPN).

Според архивата на полскиот институт, Џејмс Бонд дошол во Полска на 18 февруари 1964 година и бил вработен како архивист кај воен аташе во британската амбасада. Наскоро бил забележан од полските контраразузнавачи.

„Знаеме дека тој беше во Полска во 1964 и 1965 година“, изјави директорот на ИПН, Марзена Крук за Ројтерс.

„Патуваше малку во Полска, сакаше жени, како и неговите измислени истоимени, но нема ниту збор за Мартини“, рече Крук. Мартини е омилениот пијалок на измислениот лик. „Но, имаме информации дека му се допаѓало полското пиво.

Бонд беше под строг надзор, посетувајќи ги регионите Бјалисток и Олстин во североисточна Полска за да се обиде да „навлезе во воените објекти“ во Советската сателитска држава, се вели во документите.

Тој не воспостави контакти со полските граѓани. Сите Полјаци, осомничени дека работеле со агенти од другата страна на Ironелезната завеса, би претрпеле сериозни последици.

Британскиот таен агент 007, создаден од авторот Јан Флеминг, се појави на филмското платно во 1962 година во филмот „Dr.No“ со Шон Конери во главната улога.