Заврши снимањето на документарецот „Индекси“

9 септември, 2020
индекс

По три години опсежно истражување и бројни записи низ целиот регион, авторско-режисерското дуо Бојан Хаџиабдиќ и Зоран Кубура го комплетираа еден од најочекуваните домашни музички документарци, филмот „Индекси“.

„На почетокот, нè следеше еден вид страв дали ќе можеме да составиме сè што се случи со Индекси за 40 години, а потоа со текот на времето почнавме да се фасцинираме и да се в inубуваме во музиката и ликовите на овие уникатни музичари. Таа страст нè водеше низ безброј лавиринти во кариерата на бендот и на крајот нè поттикна да ја вложиме целата можна енергија во приказната, свесни дека треба да биде автентично, искрено и како сеопфатно сведоштво за некои минати времиња и за некои големи уметници кои ги снимиле за вечност “, велат авторите.

Бојан Хаџиабдиќ и Зоран Кубура снимија повеќе од 50 часа оригинален материјал за 108-минутен филм во кој Горан Бреговиќ, Јосипа Лисац, поетот Мишо Мариќ, Маја Перфиjeева, Абдулах Сидран и голем број познати музички новинари од регион, додека стотици фотографии и многу архивски материјал беа искористени за приказната, вклучително и некои досега неоткриени снимки.


Последната нота на филмот „Индекси“ ја дава продуцентот на звук на музичката продукција БХРТ, Аднан Мужановиќ, кој штотуку го завршува мастерингот на звукот. „Едноставно, тогаш го забележавме.

Индексите беа перфекционисти и на таа патека мораше да го направиме тој последен чекор, за нашиот одличен мајстор за тон да го пегламе звукот со кој грандиозната музичка приказна ќе добие заслужен печат “, велат авторите на филмот.

Филмот „Индекси“, поради комбинација на околности, ќе биде првиот во БиХ што ќе го види публиката на фестивалот во Зеница „ДокуМфест“.

Имено, сегашните мерки заради пандемијата се причина за планираната премиера на големата сала во градот Индекс да не може да се објави, со можен дополнителен концерт како што е веќе добро познатата серија „Индекси и пријатели“, па филмот засега ќе се прикажува во Зеница.