Здравко Чолиќ во екот на најголемата слава монтирал ПТТ кутии и земал сериозни пари од овој бизнис!

4 мај, 2020
Naslovna

Уште кон крајот на 1960-тите, за многумина беше јасно дека тој ќе стане една од најголемите ѕвезди кога пееше во голем број бендови и освојувал награди на фестивали.

Во деценијата што следуваше, распродадени се временски хитови и хали, а потоа во 1984 година се појавија песни како „Ти си во мојата крв“, „Руска“ и „Можеш да сториш сè, но едно не “, кои сè уште се пеат до денес.

Сепак, многумина не можеа да замислат дека Чола е подготвен да ги крене рацете и да ја остави музиката засекогаш за друго занимање.

– На повик на пријател од Загреб, направивме некаква програма за ПТТ пошта. Порано им дистрибуиравме кабелски кутии на луѓето околу куќите. Беше одлична работа, но ја пропуштив музиката – раскажал Чола за Informer.

За среќа на многумина, после четири години ја напушти оваа работа и во соработка со Горан Бреговиќ го сними албумот „Дај ти кажам што сум“, што повторно го донесе до врвот на популарноста што продолжува и денес.