Жени користеле средства за дезинфекција за чистење на вагината, а причината ќе ве шокира

24 мај, 2020
Насловна

Уште во 1940 година, жените веруваа дека треба да ги мијат вагините со средство за дезинфекција за да не ги остават своите сопрузи.

Токсичната хемикалија наречена Лисол му штети на деликатното ткиво веднаш штом дојде во контакт со кожата или мукозните мембрани, а жените редовно се пожалиле дека овој производ предизвикува изгореници и плускавци. За среќа, наскоро сфатија дека овој производ сè уште треба да се користи за дезинфекција на тврдите површини.

Д-р Мери Џејн Минкин, професор по гинекологија на универзитетот Јеил, тврди дека жените отсекогаш имале потреба да ги чистат и освежат своите гениталии. Сепак, таа не го препорачува тоа.

– Жените никогаш не треба да воведат режим на чистење на вагината, сè додека не се појави здравствен проблем – истакнува д-р Минкин.

Гинекологот објаснува дека многу жени одат дотаму што ја фаќаат областа околу вулвата и користат сапуни со дополнителна моќ за чистење, што може да биде токсично за вагината.

Некои дами мислат дека редовното перење и плакнење ќе ги отстрани сите бактерии, но тоа не е точно. Сосема е нормално дека има добри бактерии во вагината, така што не треба да ги исплакнете – потенцира експертот.

Лекарот објаснува дека вулвата и вагината се најчувствителните ткива во телото на жената, па затоа агресивните агенси никогаш не треба да се применуваат на овие делови.

Што ако мириса лошо?

Непријатен мирис може да се појави како резултат на инфекција или нарушена рамнотежа на добри и лоши бактерии. Ако жената забележи непријатен мирис или се чувствува иритирана, обидот да земе пробиотици може да помогне побрзо да се врати оваа pH рамнотежа, објаснува д-р Мери Џејн Минкин.

Ако непријатниот мирис или иритација не престане, задолжително е да се јавите кај вашиот лекар кој ќе ја утврди причината за овие симптоми.