Животот во психијатриска установа, апсења и бизарни ритуали: Пауло Коелјо зад себе крие тешко и необично минато!

13 мај, 2020
Насловна

По појавувањето на романот „Алхемичарот“ во 1988 година, бразилскиот писател Пауло Коелјо се стекна со светска слава. Секој негов роман е бестселер, не постои личност која не прочитала барем една од неговите книги. Овој писател на граната крие зад себе необична и донекаде шокантна животна приказна.  

Роден е на 24 август 1947 година во Рио де Жанеиро. Денес тој има 70 години и во моментов живее во Женева со сопругата.  

Иако започна да пишува релативно доцна, тој успеа да победи над милиони луѓе низ целиот свет

Рана младост  

Животната приказна на Паоло е многу интересна, па дури и малку интригантна. И покрај големата љубов што ја имаше за пишување, тој не успеа да се справи со неговите родители кои планирале поинаков живот за него. Неговата мајка сакала тој да стане инженер или адвокат, поради што таа неколку пати го праќала во психијатриска установа за да добие луда идеја од главата за да стане писател. Причината за тоа беше фактот дека не може да заработува за живеење од пишувањето во Бразил.

https://www.instagram.com/p/B21WgztFIi0/?utm_source=ig_web_copy_link

Сепак, Пауло Коелјо во неколку наврати изјави дека им простува на родителите дека не му пружале поддршка кога му била најпотребна, иако неговиот престој во ментален азил влијаел на страдањето од краткорочно сеќавање.

Животот пред пишувањето

Пауло беше типичен бунтовен тинејџер и прилично лош студент. Тој беше сиромашен и многу несреќен на училиште. Тој исто така беше мета на насилници и тој успеа да го реши тој проблем благодарение на неговиот талент за раскажување феноменални приказни. Откако се запишал на Правниот факултет, тој наскоро го напуштил, предавајќи се на дрогата. Тој патувал низ светот како хипи, а пред да започне да пишува, бил актер, текстописец и режисер.

https://www.instagram.com/p/B21WSyEFL2t/?utm_source=ig_web_copy_link

Тој бил уапсен неколку пати за политички активности. Тој бил уапсен во 1974 година за активности против тогашната воена влада, што неговите текстови ги сметаа за левичарски и опасни.Тој бил киднапиран заедно со својата девојка, а деталите за настанот се уште се мистерија.

Пресврт во 38-та година

Благодарение на аџилак во Шпанија на возраст од 36 години, Пауло претрпе трансформација. Тој целосно реши да се посвети на пишувањето и со тоа беше напишан неговиот прв автобиографски роман за аџилак, меѓутоа, само неговата втора книга – алхемичарот, му ја донесе целата слава, бројни награди, тираж од 35 милиони примероци и најмногу преводи на книгата на живиот писател на светот.

 Интересно е што Пауло го напиша овој роман за помалку од две недели. Романот е метафора за неговиот личен живот, пречките и пронаоѓањето на неговата лична животна цел, затоа што преку главниот лик Пауло си постави судбоносно прашање: Зошто ми требаа десет години да го напишам мојот прв роман?

https://www.instagram.com/p/B21WYAgFXfL/?utm_source=ig_web_copy_link

Интересни факти за Пауло Коелјо што веројатно не сте знаеле:

  • Пред да го напише секој роман, постои необичен и нешто бизарен ритуал. За да започне да пишува нова книга, тој чека на јануари секоја непарна година.
  • Во 1996 година, тој основаше институт кој им дава поддршка на постарите и сиромашните деца.
  • Има своја издавачка куќа.
  • Никогаш не зборува за насловот на книгата и за она што ќе го напише однапред, дури ни на неговата сопруга, тоа е премногу интимен чин за него.
  • Тој сака да пее.