Знаете ли кој вид на алкохол предизвикува најлош мамурлак?

3 мај, 2020
алкохол

Кога алкохолот ферментира се создаваат нечистотии наречени конгенери. Тие му даваат вкус и боја на алкохолот, но всушност се работи за токсини. Исто така, колку е алкохолот потемен, толку мамурлакот ќе биде полош. Светлите алкохолни пијалоци како џин и вотка исто така предизвикуваат мамурлак, но не исто како виски или бурбон.

Алкохолни пијалоци со најмногу конгенер (пилајоци кои предизвикуваат намјногу мамурлак):

  1. Бренди
  2. Црно вино
  3. Бурбон
  4. Темен рум
  5. Виски

Што уште влијае на интензитетот на мамурлакот?

Скапите пијалоци ќе ве спасат од мамурлак бидејќи се повеќе прочистени. Но евтината вотка или џин се еднакво лоши како и скапиот бурбон. Треба да се напомене дека големата количина на шеќер во алкохолот го зголемува мамурлакот.