Зошто најсреќните земји во светот се всушност најсреќни?

10 мај, 2020
најсреќни насловна

Данците, од друга страна, кои ја заземаат втората позиција на списокот на среќа, ги принудуваат своите деца да одат на училиште во шумата, со цел да ги научат уште од рана возраст да живеат во склад со природата. Ова е поткрепено со нивното истражување објавено минатата година, според кое децата кои пораснале во „зелено“ маало имаат помала веројатност да развијат ментални заболувања.

Кон крајот на март, Обединетите нации го претставија својот вообичаен „Светски извештај за среќа“ за 2020 година, во кој се опишуваат и се наведува кои земји се најсреќни на планетата. Седма година по ред практично нема промени, бидејќи земјите од северот на Европа се повторно во првите 10 …

Финска, Данска, Норвешка, Исланд и Шведска сè уште доминираат на списокот кој поредокот

се заснова на неколку фактори. Некои се засноваат на политички права и економска еднаквост, но овие земји ги имаат следниве фактори: ниско ниво на корупција, социјална чувствителност на државата и можност за квалитетни места за поминување во природа.

Според извештајот на ООН, можноста за престој во природа се покажа како особено важна. На пример, во Шведска, која е на седмото место, една третина од сите жители вежбаат во природа најмалку еднаш неделно, а скоро половина од граѓаните имаат „летни“ домови (колиби, претежно во шумата).

Данците, од друга страна, кои ја заземаат втората позиција на списокот на среќа, ги принудуваат своите деца да одат на училиште во шумата, со цел да ги научат уште од рана возраст да живеат во склад со природата. Ова е поткрепено со нивното истражување објавено минатата година, според кое децата кои пораснале во „зелено“ маало имаат помала веројатност да развијат ментални заболувања.

Покрај тоа, невозможно е да не се спомене и Копенхаген, кој неколку пати е прогласен за најдобар град за велосипедисти во светот. Прва на списокот е Финска, сама по себе – природа. Дури 75 проценти од површината на земјата е покриена со шуми и езера, така што овде можете да одите апсолутно каде и да посакате…

Покрај тоа, Финска, Норвешка и Шведска навистина се држат до слободата на движење, така што можете да пешачите и кампувате каде било, во некои ситуации дури и на нечиј имот! Билансот на работа и рекреација е исто така охрабрен, така што многу компании ги охрабруваат своите вработени да прават нешто здраво на дневна основа. Особено интересно, со оглед на прилично студената област во која живеат, е нивната филозофија. „Нема лошо време, само лоша облека“ – недвосмислено порачува една норвешка поговорка.