1 Трик го претвора секој бел леб во екстремно здрава храна

30 април, 2020
Naslovna

Според многубројните студии, белиот леб е составен дел од табелата во 76 проценти од домаќинствата во Европа, а сепак многумина советуваат дека треба да се отстранува од исхрана што е можно поскоро, бидејќи не е една од здравата храна.

Сепак, еден трик е да се направи многу здрава храна која не може да ви наштети, верувајте или не, тоа е замрзнување.

Истражувањата на научниците од универзитетот Оксфорд покажуваат дека белиот леб се наоѓа на списокот „забрането овошје“ заради неговиот висок гликемиски индекс, или заради неговиот голем број, што покажува интензитет на секреција на инсулин по ингестија на храна.

Меѓутоа, ако го замрзнете пред да го натопите, ќе го намалите нивото на гликоза на половина, така што наместо шеќерот, лебот ќе ги нахрани вашите мускули со јаглехидратите што ви се потребни. Инаку, овој трик можете да го користите на секаков вид леб, од домашен до купен.