2 клучни симптоми кои ни помагаат да разликуваме КОРОНА од СЕЗОНСКИ ГРИП!

13 септември, 2020
корона наслов

На помалку од два месеца сме до почетокот на епидемијата на сезонски грип, кој би требало да се судри со третиот бран на корона вирусот.

Бидејќи и двете болести имаат многу слични симптоми, постојат неколку разлики што ќе ни помогнат да откриеме кој од овие два вируси сме „закачиле“.

Симптомите на грип се појавуваат многу брзо и вклучуваат ненадејна треска, болки во телото, чувство на замор и исцрпеност, сува кашлица, болки во грлото и главоболка.

Тешкотии во спиењето, губење на апетит, дијареја или болка во стомакот, како и чувство на гадење што се јавува со грип, исто така, се поврзани со Корона вирусот.

Па, кои се двата клучни симптоми за да се направи разлика помеѓу Корона и грип?

Арнолд Монто, епидемиолог на Универзитетот во Мичиген, изјавува дека еден од начините да се направи разлика помеѓу грип и вирусот Корона е губење на мирис, иако се јавува кај обата вируси.

Луѓето со грип или сериозна настинка, исто така, можат да го изгубат чувството за мирис, но разликата е во тоа што губењето на мирис е ненадејно и посилно, што влијае на можноста да се разликува слаткото од горчливо и може да се случи без затнат нос, што не е случај со грипот.

Друг симптом што може да помогнат да се разликува Корона вирусот од грип е диспнеа или отежнато дишење.

Ова е уште еден симптом, покрај ненадејното губење на мирис без затнат нос, што Корона вирусот не го дели со грипот.