25 чудни работи кои ги наследуваме од родителите: Добро размислете со кој ќе имате деца!

30 април, 2020
бебе

Покрај изгледот, децата од родителите наследуваат карактер и одредени вештини. Детето обично добива 50% од ДНК од мајката и исто толку од таткото. Научниците тврдат дека креативните особини, детето ги наследува од родителите, а развојот на овие особини зависи од способностите на родителите.

Еве список со 25 работи што ги наследуваме од нашите родители:

1. Несоница – Истражувањата од 2017та година откриле дека детето наследува несоница доколку мајката страда од истата.

2. Измама – велат дека е наследна склоност кон мамење други луѓе без малку совест.

3. Проблеми со возењето – Експертите од универзитетот во Калифорнија докажаа дека генот за лоша возачка способност е наследен.

4. Изразување на лицето. Психолозите велат дека во секој случај, наследуваме изрази на лицето од нашите родители.

5. Анксиозност при посета на стоматолог. Научниците докажаа дека ако барем еден родител не сака да го посетува стоматологот, детето може да го наследи овој страв.

6. Толеранција на болка. Секоја личност има свој праг на болка, но четири гени се одговорни за тоа, а тие гени се наследни.

7. Производство на допамин (хормон за задоволство). Според студиите објавени во 2015та година, некои луѓе наследуваат ген од двајцата родители што го намалува производството на допамин.

8. Желба за кофеин. Во 50% од случаите, децата ја наследуваат желба за кофеин од двајцата родители.

9. Односи со други. Ако некое лице има одреден ген, тоа значи дека ќе биде популарно меѓу врсниците.

10. Навика да ги одложува работите за подоцна.

11. Ризик, бестрашност.

12. Оптимизам.

13. Емпатија.

14. Кивање кога гледате кон сонцето.

15. Лаковерност.

16. Режим на лесен сон.

17. Зголемено потење.

18. Музички вкус.

19. Склоност на дијабетес.

20. Агресивно однесување.

21. Атлетика.

22. Интелектуални способности.

23. Стареење.

24. Зависност горчлива од храна.

25. Зависност од слатки.