3 начини да се запре мозокот да размислува премногу (а ниту еден не е медитација)

13 мај, 2020
naslovna

Ние се обидуваме да бидеме во добро расположение како што знаеме и можеме, но сепак понекогаш сме фатени во замрсеност на негативни мисли, а тоа е само чекор до вртлогот на чувство на тешко во животот. Психологот, авторот и д-р Кели Неф им помогна на многумина во овој проблем, предлагајќи три практични начини за одмор на мозокот што работи повеќе отколку што треба …

1. Разговарајте помалку.

“Има толку многу луѓе кои размислуваат премногу, особено жени, кои кога имаат проблем едноставно не можат да разговараат тоа одново и одново. Иако во повеќето случаи е добро да се зборува за своите грижи, понекогаш тоа е многу повеќе стресно решение, особено ако некоја личност со кого разговарате исто така премногу размислува, а потоа разговарајте заедно во најмали детали, фигуративно доживувајќи негативни ситуации.Таа може дури и да биде толку вознемирувачка што по разговорот имате впечаток дека ви е потешко отколку што било пред разговорот.

Вештини за разговор …

Кога двајца коруминатори започнуваат дискусија, тие двајцата се во ситуација да го завршат разговорот со поголема доза на стрес отколку пред разговорот, што покажува истражувањето, а со тоа и релативно нов конструкт во психологијата – ко-гласини. И така, ако навистина треба да зборувате за тоа што ве мачи, секогаш можете да го запишете и да го извадите од главата. Подоцна напишаните маки може да ви изгледаат смешно, затоа што нема вистинска причина за маките, но сè е зачнато во вашиот мозок кој работи премногу. Овој вид дневник неверојатно ми помогна “, вели Кели.

2. Бидете сигурни дека сте зафатени.

“Вие не знаете што да направите без да размислувате? Пред се дишете за да ги смирите умот и телото. Потоа ако сакате да направите нешто поенергично – само напред. Најдобро би било во такви ситуации кога би можеле да направите нешто што е физичка активност.Шетање, правење јога, одење на пливање, трчање… Сите овие активности ќе ви бидат од голема помош, затоа што нема да ви овозможат да престанете да размислувате за нешто што само ќе предизвика нов стрес и грижи.

Бидете активни од 9 до 5 …

Ако не сте од таков вид, пронајдете активност што ве одржува само психички опуштени, но не ви дозволува да се препуштите на лошите стари навики на премногу размислување. На пример, играње карти, цртање, направете нешто како накит, облека, било што. Можеби ќе откриете некој скриен талент што ќе ви помогне да запознаете нови луѓе, можеби ќе ја промените кариерата, како и да е – пренасочувањето на вашето внимание на овој начин ќе ви донесе повеќе добро отколку што би помислиле  “.

3. Предавање на универзумот.

„Кога се грижиме, ние во суштина се надеваме дека  сите конци ќе бидат во наши раце’, односно дека ќе можеме сами да контролираме одредени ситуации. Сакаме сè да оди како што замислуваме, и ако тоа не се случи, се плашиме дека нешто ќе тргне наопаку. Во реалноста – луѓето имаат мала контрола врз она што им е грижа (однесувањето на другите луѓе, постапки …), а грижата и прекумерното размислување нема да го зголемат, така што секогаш имаме две опции: можеме да се грижиме и можеме да прифатиме сè како што е. и да се види како ќе се одвива природно. Универзумот е помудар и постар од нас, воопшто не е лоша идеја да се препуштиме на тоа.

Пет потези за да ги исчистите грижите …

Предавањето не е предавање, туку само одраз на можноста да бидете флексибилни и да не пливаате низ вода. „Опуштете се“ во смисла на „релаксирање“ и ќе бидете токму таму каде што треба да бидете “, вели Кели.