3 начини како да размислувате позитивно

10 јуни, 2020
ѕтѕтд

Позитивното размислување звучи многу поедноставно во теорија отколку во пракса. Поради некоја причина, неуспесите повеќе влијаат врз нас и се присутни во нашите мисли подолго од успесите и достигнувањата. Понекогаш, тоа е како умот и мислите да талкаат во облак на негативноста од која не можат да го најдат патот до светлината. Начинот на кој набудувате одредени настани во голема мера ја одредува состојбата на вашата психа и емоции. Ако е така, треба да се обидете да ја смените вашата перспектива за да не заглавите во униформен поглед на ситуациите и настаните. Потребно е малку напор и вежбање за да го прилагодите вашиот начин на размислување, така што ќе ви го олесни секојдневниот живот и ќе ви го даде потребниот сјај на светлина и надеж.

1. Размислете за успехот и позитивните страни на секоја ситуација затоа што негативните верувања имаат тенденција да опстојуваат во форма на негативни вибрации кои се пренесуваат на сите идни ситуации кои не се нужно негативни и не мора да донесат загуби.

2. Пишувајте неколку минути секој ден за работите за кои сте благодарни во животот. Може да се обидете да „вежбате“ да зборувате и да размислувате за добрите работи околу вас. Наместо да разговарате со блиски луѓе за тоа колку сте лоши на работа, како пријател ве разочарал, свртете се и разговарајте што е можно повеќе за убавите и позитивни работи за кои сте соочени. Само запрашајте се: „Што се случи добро денес?“

3. Бидете свесни за тоа каква енергија носите со себе и како тоа ќе влијае на луѓето околу вас. Еден грд или злонамерен коментар може да го уништи денот и да создаде лоша реакција на синџирот кај луѓето. Во такви моменти, запомнете да простите, да се насмеете, да покажете хуманост и со тоа да ја срушите негативната секвенца на мислите, реакциите и настаните.