4 јадења кои се создадени сосема случајно!

19 септември, 2020
nezgoda-sa-sladoledom-825x510

Несреќите се, за жал, составен дел од животот

Но, што ако, наместо во многу непријатна ситуација, несреќата се претвори во чинија што ќе стане популарна низ целиот Свет? Верувале или не, ова сценарио е потполно реално, а некои од најпопуларните јадења се создадени сосема случајно! Подолу откријте што точно се случило.

Американски колачиња (Chocolate Chip Cookies)

Навистина е тешко да се замисли свет каде овие популарни колачиња со парчиња чоколадо не постојат, но вистината е дека многу лесно можевме да останеме без нив. Пред 1930-тите, колачињата со парчиња чоколадо едноставно не постоеја, сепак една жена по име Рут Вејкфилд целосно го смени тоа. Еден ден таа се обиде да направи „обични“ колачиња со чоколадо „Нестле“ верувајќи дека едноставно ќе се стопи како другите чоколади. Сепак, чоколадото ја задржа својата форма, така што денес можеме да уживаме во овие фини колачиња.

Корнет за сладолед

Корнетот за сладолед беше „измислен“ уште во 1904 година на саем во американскиот град Св. Луис, благодарение на брзото размислување и снаодливоста на човекот по име Ернест Хамви. Во тој дел на Америка, летото е екстремно топло, па повеќето луѓе на саемот само купуваа сладолед. Сепак, продавачот на сладолед остана без садови, па Ернст Хамви, кој продаваше сириски вафли на штандот до него, го спаси денот. Своите вафли ги направи во препознатлива форма во која може да се сервира сладолед, поставувајќи така стандард кој продолжи сѐ до денес.

Пиво

Па, старото пиво е случајно измислено назад во Месопотамија пред околу 10 000 години! Античките Месопотамци го чувале житото во огромни силоси, кои често биле изложени на разни временски услови. Како резултат, зрното понекогаш станува влажно и се ферментира во одреден вид пиво. Секако е интересно што некои месопотамци решија да ја вкусат оваа многу необична течност, но љубителите на пивото ширум светот секако им се многу благодарни за тоа.

Чипс

Чипсот е „измислен“ благодарение на човекот по име Џорџ Крам, готвач во американско одморалиште, кој не ги прифати критиките на посетителите за неговата храна. Кога еден од посетителите упорно се жалел на помфритот, кој бил преголем и мек, Крам решил да го исече компирот на најтенки можни парчиња за да му „одржи лекција “ на посетителот. Сепак, оваа крцкава верзија на помфрит толку многу му се допадна на посетителот што всушност стана вистински хит!