4 симптоми кои покажуваат дека ви недостасува најважниот витамин кој спречува појава на тежок облик на Ковид

28 октомври, 2020
vitamin-d-korona-virusa-830x0

Дали имате доволно витамин Д во вашето тело?
Симптомите на недостаток на витамин Д може да биде тешко да се забележат, бидејќи знаците лесно може да се заменат со некои други состојби.


Витаминот Д е клучен за организмот, особено за време на ковидот. Затоа е поважно од кога и да е да знаете кое е нивото на витамин Д во крвта, така што ќе можете да го вклучите во вашата исхрана или да започнете да конзумирате додатоци.


Без доволно витамин Д, кој е познат и како витамин на Сонцето, тешко е да се регулира количината на калциум и фосфат во телото.
Тежок недостаток на витамин Д може дури да доведе до деформации на коските, рахитис или остеомалација. Но, не е секогаш лесно да се знае дека имате недостаток на витамин Д.


Заморот е еден од најчестите знаци, кој се манифестира во форма на општ недостаток на енергија.


Друг симптом е невообичаена болка во коските и суптилни промени во расположението.


Мускулни грчеви или болка може да бидат предизвикани и од недостаток на витамин Д.

Сериозен недостаток на витамин Д предизвикува рахитис, што може да се забележи кај деца во неправилни обрасци на раст, мускулна слабост, болка во коските и деформитети на зглобовите. Ова е многу ретко. Сепак, децата кои немаат витамин Д можат да имаат мускулна слабост – се наведува во извештајот на Клиниката во Кливленд.


Некои пациенти со недостаток на витамин Д, исто така, пријавиле опаѓање на косата.


Каде да најдете витамин Д?
Најдобри извори на витамин Д во исхраната се масна риба, јајца и печурки. Вие би можеле да го „надополните“ витаминот Д со тоа што ќе останете на сонце, но и со купување квалитетни додатоци од најмалку 1.000 единици на ден.

Eskişehir escort