5 начини да ја намалите лошата карма: Создадете добар начин на вашата судбина

19 април, 2020
Naslovna

Карма, според будизмот, е универзален закон на каузата и ефектот, според кој нашите добри или лоши дела ја одредуваат нашата судбина. Тоа го добиваме со тоа што го даваме: или страдање или задоволство, пишува Ловесенс.

Затоа секој треба да ја подобри својата карма. Еден добар начин е да се запознаете себе си со своите постапки. На крајот на краиштата, секој пат кога ќе кажеш нешто, размисли, направи нешто, се свртуваш кон Универзумот. И која е вашата порака – ќе биде и вашиот одговор.

Кармата сумира сè што правите во животот. Затоа, сите оние негативни работи што сте ги правеле или направивте порано или подоцна ќе ви се вратат.


1. Еден ден, една добра работа.

Да се ​​донесе правило дека правите барем една добра работа на ден, во голема мера ќе ја подобри вашата карма и вашиот живот. Главната работа е што тоа го правите секој ден и секогаш. Нема „слободни денови“ или „празници“. Колку и да е добро, големо или ситно. Што и да правите, помогнете на една постара жена да го премине патот или да се засолнат бездомниците за време на студениот зимски ден, ќе бидете великодушно наградени со Универзумот за тоа.

Тоа нема да се случи денес, можеби не за една година, но нема сомнение дека ќе се случи. Покрај тоа, со извршување на секое добро дело секој ден, ќе чувствувате радост во вашата душа, а другите луѓе ќе имаат благодарност и почит кон вас.

2. Бидете искрени.

Многу луѓе немаат страв од мамење и кажување на вистината. Не е изненадувачки, тие исто така добиваат лага како одговор. Може да се тврди дека во нашиот свет, апсолутно е фер да се живее едноставно невозможно. Будистите не се согласуваат. Тие искрено веруваат во постоењето на карма, па затоа се многу одговорни за секој нивни збор.

Дали има добри лаги? Ова е ситуација во која велите лаги за да не вознемирите некоја сакана личност или да разочарате некого. Но, со текот на времето, сфативте дека таквиот пат не е во ред. Најдобар избор е секогаш да ја кажувате вистината во сите околности. Полесно е да се живее така. „Голата вистина е секогаш подобра отколку лажењето во најдобрата облека“.

3. Поддршка на самохрани луѓе.

Имате среќа ако имате семејство, најблиски, пријатели. Тоа е, луѓе кои ве сакаат и се грижат за вас. Верувајте дека сите луѓе немаат среќа. Помислете на оние кои немаат никој. Комуницирајте со нив, помогни им, решете ја нивната осаменост.

4. Никогаш не осудувај.

Озборувањето е прилично популарен начин да заборавите на вашите лични проблеми. Но, ваквите разговори се празни и само крадат драгоцено време од вашиот живот. Наместо да судите други, прочитајте добра книга или гледајте добар филм. Можете исто така да направите нешто корисно за личен или професионален развој.


5. Зрачете позитивно

Обидете се да зрачите со љубезност и позитивност каде и да одите. Ако забележите дека некој е во лошо расположение, застанете да му дадете искрен комплимент. Ќе бидете изненадени како вашите искрени зборови ја инспирираа оваа личност. Позитивноста е клучот за среќен живот, па зошто да трошиме толку многу време на негативни работи?