5 начини како да го намалите ризикот од зараза со корона вирусот во затворени простории

1 септември, 2020
Businesswoman with face mask working at her desk

Добрата вентилација може да биде клучна за да се избегне коронавирус кога се приближува есента, a луѓето почнуваат да поминуваат повеќе време во затворено.

Четири месеци постојано ни беше кажаувано дека мора да ги миеме рацете и да одржуваме физичка дистанца за да го победиме корона вирусот.

Но, научниците и инженерите предупредуваат дека мора да размислуваме и за воздухот што го дишеме, кога децата ќе почнат да се враќаат на училиште и повеќе луѓе да одат во канцеларии.

1: Ако е загушливо, излези надвор

Ако влезете во собата и воздухот ви изгледа застоен, нешто не е во ред со вентилацијата.

Не влегува доволно свеж воздух, што ги зголемува шансите да се заразите со корона вирусот.

Најновите истражувања покажаа дека во затворен простор може да се појави „инфекција во воздухот“ – преку ситни честички на вирусот што лебдат во воздухот.

Според прописите за работното место воведени во Велика Британија пред пандемијата, секој треба да добие по десет литри свеж воздух секоја секунда, а тоа е поважно сега од кога било.

Значи, ако ви се чини дека е загушливо во некој простор, само свртете се и излезете, вели д-р Хавел Дејвис, технички директор на Овластеното друштво за инженери за градежни услуги.

Тој вели дека е од витално значење да има проток на свеж воздух.

„Ако имате некој во зградата кој е заразен воведете голема количина на надворешен воздух, разредувате каков било заразен материјал што ќе го испушти. Ова го намалува ризикот други лица да бидат заразени“.

2: Погледнете го климатизерот

Од канцеларии до продавници, климатизерите се добредојдени во топлите денови – но проверете го типот на внатрешната единица.

Наједноставно е тесната бела кутија монтирана на sидовите или таваните, позната како сплит климатик.

Тој вади воздух од собата, го лади, а потоа го враќа повторно.

Со други зборови, тој го рециркулира воздухот.

Ова не е проблем за кратка посета, но може да претставува ризик во период од неколку часа.

Студија на ресторан во Кина го обвини овој вид климатик за ширење на вирусот.

Една клиентка била „пред-симптоматска“ – со други зборови, била заразена, но не сфатила бидејќи сè уште не покажала симптоми.

Научниците претпоставуваат дека клиентот го испуштил вирусот додека дишел и зборувал, а тоа се ширело низ просторијата со мешање на струењата на воздухот од единицата за климатизација на ѕидот.

air conditioning installation on rooftop

3: Прашајте за „размерот на свеж воздух“

Во модерни згради каде што прозорците не можат да се отворат, како да се добие доволно свеж воздух?

Вие се потпирате на систем за вентилација што вади стагнан воздух од просторијата и го вметнува во единицата за ракување со воздухот, која често се наоѓа на покривот на зградата.

Таму, свеж воздух може да се влече однадвор и да се меша со стариот воздух во затворените простории, пред да се испрати назад во зградата.

Со оглед на ризикот од инфекција со корона вирус, стручен совет е да се зголеми снабдувањето со свеж воздух.

„Кога имате 100 проценти надворешен воздух, или близу 100 проценти, тоа е добра работа“, рече професорката Кејт Нокс од Универзитетот во Лидс и претседател на еколошкиот совет на владини советници на САГЕ, кој зборуваше овде во приватен капацитет.

4: Проверете дали има вируси во филтрите

Современите системи за вентилација имаат филтри, но тие не се совршени.

Во САД, истражувачите кои ја испитувале Универзитетската болница за здравје и наука во Орегон, откриле дека филтрите го чуваат вирусот корона, но дека еден дел од него успеа некако да се пробие.

Професорот Кевин Ван Ден Вајмеленберг, кој го водеше овој проект, верува дека со земање брисеви од филтерот може да се открие дали некој заразен работи во зградата.

Во Јужна Кореја, кол-центар на 11-ти кат во канцелариска зграда имаше едно лице кое зарази повеќе од 90 други.

Доколку филтрите се проверувале почесто, можеби присуството на вирусот било откриено побрзо.

Професорот Ван Ден Вајмеленберг вели дека податоците од филтерот можат да „покажат каде да удриме и кога да погодиме“ за време на борбата против инфекцијата.

5: Пазете се од промаја

Office worker looking through window

Кога разговарате со експерти од оваа област, тие ќе ви кажат дека свежиот воздух е клучен.

Но, еден специјалист за моделирање на движења на воздухот вели дека не е толку едноставно.

Ник Вирт своевремено дизајнираше тркачки автомобили за Формула 1, а сега ги советува супермаркетите и прехранбените компании како да управуваат со протокот на воздух за да ги одржат луѓето безбедни.

Тој се грижи дека некој што седи покрај отворен прозорец и се покажува дека е заразен, може да го пренесе вирусот на другите на неговиот пат низ ветрот.

„Ако го отворите прозорецот, каде ќе оди воздухот?“, Се прашува тој. „Не сакаме луѓето да бидат во директниот пат на тој проток на воздух.

„Повеќе свеж воздух е генерално многу подобар, но ако се движи хоризонтално и е полн со вируси, тоа може да има несакани последици“.

Му ја претставив оваа скрипта на професорот Кат Нокс.