5 рани знаци на срцев удар што обично ги игнорираат жените: Ако ова ве боли – одете на лекар!

20 мај, 2020
Naslovna

Болестите на кардиоваскуларниот систем сè повеќе се јавуваат кај помладата популација. Голем број на срцеви напади се забележани кај лица на возраст од 30 до 35 години. Меѓутоа, со навремен третман, може да се избегнат фатални последици. Затоа е важно навреме да ги откриете првите симптоми на срцев удар.

Како да препознаете срцев удар?

Повеќето луѓе се сигурни дека ситуацијата се развива брзо, проследено со остра болка. Всушност, пред да се појави срцев удар, симптомите што тешко можат да се поврзат со оштетување на срцето може да се појават многу порано. Телото се обидува да се бори против болеста самостојно, да го контролира притисокот и пулсот, но може да го забележите проблемот ако обрнете внимание на следниве симптоми.


1. Пореметување во спиењето  

Луѓето ја поврзуваат хроничната несоница со замор поради работа, стрес, диета или недостаток на витамин. Но, 50% од жените кои преживеале срцев удар, изјавиле дека имаат долгорочно нарушување на спиењето. Овој симптом е поврзан со тешко снабдување со крв на мозокот, незабележлив развој на хипоксија и промени во хормоналното ниво. Честопати се случуваат напади на вознемиреност, расте раздразливоста, проследена со сериозен замор …  

2. Кратко останување без здив

Пред срцев удар, многу пациенти забележале останување без здив, што се појавило без очигледна причина. Плиткото дишење се случи дури и кога лесно седите или одите. Кашлицата се појави во отсуство на други знаци на настинка или грип. Сепак, во почетната фаза, пациентот може да почувствува мала болка или пецкање во градите, и тоа воопшто не му пречи. Овие симптоми се јавуваат кај 40% од луѓето кои имале срцев удар.

3. Промена на киселини во желудникот

Дигестивниот систем е првиот што реагира на срцеви проблеми. Со намалување на протокот на крв, киселоста во желудникот може да се зголеми, па се појавуваат металоиди, болка во хипохондрија и грчеви во стомакот, а често се јавува повраќање. Овие симптоми и гадење жените се припишуваат на лоша исхрана и диета. Променете ја диетата, консултирајте се со нутриционист, но доколку симптомите продолжат – консултирајте се со доктор.

4. Ладна пот

Ако ненадејното потење не е поврзано со страв, мора да бидете внимателни: појавата на ладна пот на челото без причина може да биде симптом на срцев удар. Кога миокардниот мускул е преоптоварен, телото се обидува да го контролира порастот на температурата и отстранува вишок течност, намалувајќи ги крвните садови.

5. Болка во рацете и рамената

Болката во рацете и вратот не е секогаш знак на остеохондоза или замор: ако срцето работи наизменично, артериите што го хранат мозокот и ‘рбетниот мозок се стеснуваат. Има грчеви, вкочанетост, болка во задниот дел на главата. Само специјалистички преглед или ултразвук може да ги препознае првите знаци на болеста.

Срцев удар често се јавува кај жени постари од 45 години. Ризикот се зголемува во менопауза, ако работите напорно и сте изложени на стресни ситуации.

За да спречите опасна ситуација, да се откажете од лошите навики, да се грижите за тежината и холестеролот, не заборавајте да спиете 8 часа. Тоа ќе го чува вашето срце.