5 симптоми на ноктите кои ни ја откриваат состојбата на организмот

6 јуни, 2020
5-simptoma-koje-nam-otkrivaju-nokti-o-stanju-organizma


Промените на ноктите обично се безопасни, но тие можат да укажат на тоа дека треба да посетите лекар


Нашите нокти кажуваат многу за вас и ние не мислиме само на навиката за нивното гризење . Додека повеќето од промените сè уште се знак на стареење или дури и последица на постојано боење со лакови, некои промени на ноктите можат да укажат на посериозни здравствени проблеми.

Ако асоцирате на некои од овие промени, ве советуваме да посетите лекар.

1. Жолти нокти

Преголемото боење на ноктите може да влијае на природната боја на ноктите и генерално не е причина за паника. Меѓутоа, ако не ги лакирате ноктите често, тогаш жолтеникавата сенка може да укаже на здравствени проблеми со белите дробови, како и лимфом.

2. Бели нокти

Ова е типичен знак на стареење, но не ако е придружено со дополнителни симптоми. Во тој случај, може да укаже на проблеми со бубрезите, црниот дроб или срцето.

3. Кафеави или кафеави ленти

Темно кафеава линија што може да се појави на ноктите, како и кафеава пигментација што може да се појави во нивните аглите, потенцијално може да биде знак на меланом. Во тој случај, ве советуваме веднаш да одите кај дерматологот, ако меланомот се дијагностицира рано, може да се излечи без компликации.

4. Конкавна плоча

Ако вашата нокти се во конкавна форма, и наликуваат на лажица, наместо да биде конвексна, тоа е коилонихија. Се јавува како последица на слаб метаболизам на железо и најчесто е знак на анемија.

5. Одвојување на ноктите од прстот

Најчесто се јавува како последица на повреда, но може да укаже и на псоријаза. Ако ова вклучува повеќе од еден нокти истовремено, тоа може да биде знак на хипертироидизам.