Ако не сте недостижни не сте ни привлечни

14 јуни, 2020
couple

Научниците од Универзитетот во Рочестер ги испитале ефектите од најразлични љубовни тактики и заклучиле дека играњето недостижна личност навистина ја зголемува привлечноста.

Во еден експеримент, учесниците се допишувале со луѓе на чиишто интернет профили пишувало дека се “тешки за добивање”.

Резултатите откриле дека ваквите профили, во однос на оние коишто немале слични ознаки, се покажале како повеќе посакувани. Исто така, оние кои се покажале како поголем предизвик, автоматски делувале поатрактивно.

Научниците од Универзитетот во Рочестер ги испитале ефектите од најразлични љубовни тактики и заклучиле дека играњето недостижна личност навистина ја зголемува привлечноста.

Во еден експеримент, учесниците се допишувале со луѓе на чиишто интернет профили пишувало дека се “тешки за добивање”.

Резултатите откриле дека ваквите профили, во однос на оние коишто немале слични ознаки, се покажале како повеќе посакувани. Исто така, оние кои се покажале како поголем предизвик, автоматски делувале поатрактивно.

Се на сè ова истражување покажува дека физичката привлечност е една компонента од целокупната привлечност, а самодовербата и љубовните игри може да имаат само поголем ефект на тоа како потенцијалните партнери нè доживуваат.