Ако сакате вашите Орхидеи повторно да цветаат, направете го ова!

25 јуни, 2020
w-38-696x696

Меѓу љубителите на ова цвеќе, постојат многу начини за одгледување – некои го чуваат на директна сончева светлина, некои го наводнуваат со вода којашто стоела барем неколку дена, додека некои само ги прскаат листовите.
Сепак, експертите се согласуваат за една работа, а тоа е дека не постојат правила за некои видови цвеќиња.


Одгледувањето орхидеи со здрави зелени листови, што постојано цветаат е еден од најголемите предизвици. Покрај светлината, нивното наводнување стана посебна „уметност“.
Оние кои го пробале, тврдат дека постои трик што ќе го промени изгледот на вашите орхидеи засекогаш.


Водата не е доволна
Ако вашите орхидеи доцнат во развојот, има еден трик: не ги наводнувајте со обична вода. Наместо тоа, одлучете се за зелен чај. Се разбира, важно е да не претерувате.
Потребно е во саксијата, дневно да додадете две лажици зелен чај, се разбира оладен. Истото не треба да го правите за време на викендот.
Оние што ја пробале, велат дека оваа техника работи феноменално и со други растенија кои растат во кисела почва, како на пример розите.