Ако седите повеќе од седум и пол часа на ден – нешто многу опасно се случува со вашето тело! Внимавајте!!!

26 септември, 2020
people-25649561920-830x0

Поради карантинот и работата од дома, луѓето во просек поминуваат многу повеќе време во седечка положба

Ако седите повеќе од 7 и пол часа на ден, го зголемувате ризикот од предвремена смрт, пренесува порталот „Мирор“.

Ако го поминете целиот ден седејќи во канцеларија, а потоа се стуткате во фотелја пред ТВ дома, нешто опасно се случува во вашето тело. Наскоро ќе доживеете очигледни здравствени проблеми како што се болки во грбот или грчеви во рамото.

Ново истражување открива дека 9 часа на ден во седечка положба значително го зголемува ризикот од рана смрт.

Оние кои седат 12 часа на ден имаат три пати поголема веројатност да умрат од оние кои поминуваат само 7,5 часа во таа позиција.

Истражувачкиот тим на Универзитетот во Лестер објави десет различни студии, кои дефинитивно заклучија дека бројот на часови поминати во седечка положба е значително зголемен оваа година, поради карантинот и работата од дома.

Проблемот е што седењето или клекнувањето постојано се користи преку мускулите на многу ниско ниво.

Покрај тоа, повеќето од нас седат подгрбавени, што не им обезбедува на нашите органи доволно простор за здраво функционирање.

Како може да си помогнете?

Шефот на истражувачкиот тим, Шарлот Едвардсон, вели дека на луѓето кои седат повеќе од препорачаното им треба секојдневно вежбање од 30-75 минути, со цел да се „поништи самоповредувањето“.

– Познавам многу луѓе кои немаат време за секојдневно тренирање, но секогаш можат да прошетаат додека прават телефонски повици, или почесто да стануваат од масата. Ако доаѓате на работа со јавен превоз, секогаш можете да стоите во него, или да одите неколку постојки, а ако работите од дома, направете пауза од пет минути за неколку едноставни вежби – препорача таа.