АКО СПИЕТЕ ПОМАЛКУ ОД 6 ЧАСА, вашето тело е во голема ОПАСНОСТ! Овој орган е најпогоден и затоа спиењето е ОСЕБЕНО ВАЖНО ВО ВРЕМЕ НА КОРОНА ВИРУСОТ

17 септември, 2020
374298_doktor-san_f

Човечкото тело може да издржи околу три недели без храна, три дена без вода и околу три минути без воздух. Помеѓу водата и храната има нешто што е многу важно за нашето тело – сон.

Во просек, ние поминуваме една третина од животот спиејќи. Колку ни треба спиење во текот на ноќта, а колку е доволно. Како сонот влијае на физичкото и менталното здравје.

Во посета на утринската програма на РТС, доцент д-р Драган Хрнчиќ, физиолог од Медицинскиот факултет во Белград и проф. Д-р Ранко Раичевиќ, претседател на Здружението на невролози на Србија, истакна дека спиењето е предуслов за добро здравје.

„Спиењето е еден од виталните процеси во организмот и ако се нарушат квалитетот и квантитетот на сонот, страда нашиот организам како целина, страдаат и сите органи. Недостатокот на сон е фактор на ризик за многу болести. Една непроспиена ноќ го намалува степенот на концентрација во текот на денот. Нарушениот квалитет на спиењето доведува до нарушувања на метаболичкиот синдром, зголемен синдром за добивање дијабетес, срцеви заболувања. А, она што е многу важно во денешно време во пандемијата, се намалува нивото на имунитет и на тој начин се слаби функциите на организмот “, истакна доцент д-р Драган Хрнчиќ.

„Недостатокот на сон во тој физиолошки минимум има бројни последици кои се рефлектираат на целиот организам, но најмногу страда мозокот, кој е ангажиран на одредено ниво сите 24 часа, му требаат најмалку шест до осум часа континуирано за да ги обнови потрошените сили. Последица на дефлацијата на спиењето е епилептичен напад, мозокот не може да се регенерира “, рече д-р Ранко Раичевиќ, претседател на Здружението на невролози на Србија.

Што се случува со нашето тело кога спиеме подолго?

„Прекумерниот сон не е добар и предолгото спиење е фактор на ризик. Неопходно е да се следат препораките, кои се седум до девет часа за возрасната популација, а за деца и помлади луѓе, количината на сон што е доволна за нормално функционирање е до 14 часа. Исто така, работата што ја работите ја одредува количината на сон што ви треба. Индикатор за квалитетен сон е вашето функционирање во текот на денот “, истакна доцент д-р Драган Хрнчиќ.

„Интермитентниот сон е лош сон кој не ни дозволува да ги вратиме нашите физиолошки ресурси, звучниот сон минува низ сите физиолошки фази на спиењето. Ако го смениме денот за ноќ кога станува збор за спиење, мозокот има акутен стрес што носи разни болести “, рече д-р Ранко Раичевиќ.

Неопходно е да се обезбедат квалитетни услови за спиење, од собата до креветот и перниците. Важно е просторијата да се затемни и хормонот за спиење мелатонин да се лачи во темница, а сината светлина на мобилните телефони го нарушува неговото лачење.