Ако замрзнувате месо на подолго ова мора да го знаете: Со ова ќе спречите месото да се расипе

27 април, 2020
Naslovna

Ако веќе сте купиле големи количини месо на залиха, треба да знаете како правилно да го чувате тоа месо во замрзнувачот за да го чувате безбедно подолго.

Идеалната температура на замрзнување е минус осумнаесет степени затоа што го спречува растот на микроорганизмите и ги инактивира сите микроби, како што се бактерии, квасец и мувла, кои инаку се наоѓаат во храната.

Иако експертите велат дека безбедното месо е замрзнато во неговата оригинална амбалажа, за замрзнување повеќе од два месеци, тие препорачуваат да го завиткате месото со пластична обвивка или да го одделите во пластична кеса за замрзнувач, а вие едноставно можете да го ставите во пластична кеса со оригиналното пакување, пренесува goodhousekeeper.com.

Според ФДА, Управата за храна и лекови на САД, цели кокошки и мисирки во замрзнувачот може да бидат стари до една година. Ако замрзнете парчиња, како што се пилешки гради  и батаци, треба да ги консумирате во рок од девет месеци. Изнутриците сепак, не треба да се чуваат повеќе од три или четири месеци.

Кога станува збор за свежо месо, како говедско, телешко и јагнешко месо, може да стои неколку месеци во замрзнувач, во зависност од видот на месото. ФДА препорачува суровини како стекови во замрзнувач да се чуваат шест до дванаесет месеци, а котлетите, заради коските, можат да траат малку пократко, од четири до шест месеци. Печеното месо може да се чува од четири месеци до една година.

Суровото свинско месо подлежи на истите правила како говедското и другото месо. Парчиња свинско месо може да траат од четири до шест месеци, додека печеното свинско месо може да трае од четири месеци до една година. Преработеното свинско месо, како сланина, колбас, виршли  и шунка, не треба да се чуваат во замрзнувач повеќе од еден или два месеци.

Без разлика за какво мелено месо е, не треба да го чувате во замрзнувач повеќе од три или четири месеци.