АКУПРЕСУРА ПРОТИВ БОЛКИ: Важно е да ја најдете и притиснете вистинската точка

7 мај, 2020
точки

Акупресурата е алтернативна медицинска техника која природно има позитивен ефект врз организмот. Тоа е мануелна терапија која потекнува од Азија.

За вас избравме објаснување за шест точки на акупресура преку кои е можно да се постигне релаксација на одредени делови од телото, без разлика дали станува збор за главоболка, болки во стомакот или стрес.

Главоболка и стрес

Во случај на главоболка и стрес, како и болка во рамената, треба да го масирате и притискате местото на дланката каде што се спојуваат палецот и показалецот.

Болка во стомакот

Во случај на болка во стомакот, површината под коленото треба да се притисне со четири прста.

Ишијас

Областа зад колената е зона што може да лекува ишијас и артритис. Тука, како и со другите точки, притисокот треба да се примени неколку секунди, а потоа да запре, и така неколку пати наизменично.

Менструални болки

Многу жени страдаат од болка предизвикана од менструалниот циклус, а тие веројатно не знаат дека лесно можат да се ослоботат од болката со акупресура: легнете на стомакот и притиснете го долниот дел на грбот со двете раце.

Зависност од никотин

Оние кои би сакале да престанат да пушат, можат да побараат помош и во ауксурацијата: заради ова, доволно е да го притиснете горниот дел од ушната школка, инеколку пати на ден.

Стрес и несоница

За стрес, не само што помага при притисокот помеѓу палецот и показалецот, туку и на два други точки, на вратот, во горниот дел од каде што започнува косата, затоа што масирањето на оваа точка ќе ја одврати несоницата.