Апатија или апетит: Зошто повеќе јадеме кога ни е здодевно?

25 ноември, 2020
dreamstime_m_108672549


За време на карантинот, многумина јадат повеќе отколку што се навикнати. Експертите за исхрана објасниле како да ја препознаете разликата помеѓу јадење поради пандемична апатија или поради вистински апетит


Сосема е нормално да јадеме повеќе, или помалку здраво, додека ни е здодевно, вели диететичарката Ребека Мекманамон.

Можеби е едноставно монотонија, но може да има подлабока причина, како лошо расположение. Или можеби јадењето како навика го поврзуваме со други активности, како што е грицкањето додека гледате телевизија, што сега луѓето го прават многу почесто, вели Мекманамон. Јадењето од досада или какви било емоции не е нужно лошо, вели диететичарот Бахе Ван де Бор. Но, тоа зависи од „што јадете и колку често“.

Како препознавате дали сте гладни или ви е здодевно?

„Едноставна техника на одвлекување внимание ќе ви помогне да препознаете дали ви е здодевно или навистина ви треба нешто да јадете“, вели Мекманамон. Може да биде нешто многу едноставно, како испраќање на СМС-порака на пријател, вели таа, или читање, домашни работи, медитација или молење, играње игра, слушање музика или кратко прошетка.

Dreamstime


Добро е да се создаде репертоар на работи што ви одговараат како одвлекување на вниманието. Ако сте заборавиле да јадете после задачата, големи се шансите да не сте гладни “, рече таа.

Нема ништо лошо во јадењето од задоволство – храната треба да биде радост. Но, ако сте загрижени да јадете надвор од досада, размислете за промена на работите.

Никој од нас претходно не доживеал глобална пандемија, истакнува Мек Манамон, па разбирливо е ако се чувствувате под стрес, досада или вознемиреност и сите овие работи можат да ги променат нашите навики во исхраната.