Без овој минерал телото не може да се избори со вирусите: Од витална важност е за здравјето на организмот и силен имунитет

19 април, 2020
Naslovna

Силата на имунитетот зависи од тоа дали ќе бидеме повеќе или помалку подложни на болести и вируси. Редовната физичка активност, доволно спиење, здрав начин на живот влијаат врз остопорозата на организмот. Други фактори кои влијаат на јачината на имунитетот се минерали и витамини.

Силата на имунолошкиот систем зависи од нашите навики, а внесот на овој минерал во доволна количина може да го спречи заболувањето од многу болести.

Без доволно селен во организмот, телото станува послабо. Неговиот недоволен внес е поврзан и со болести на тироидната жлезда, црниот дроб и мускулите.

Тоа е основен минерал што му служи на нашето тело како одличен антиоксиданс особено во комбинација со витамин Е. Селен има можност да ги врзува слободните радикали во организмот, што предизвикува многу здравствени проблеми кои можат значително да ги оштетат клеточните мембрани и ДНК, да придонесат за предвремено стареење, срцеви болести и заболувања на крвотокот, па дури и доведуваат до развој на карцином.


Селенот како антиоксиданс го спротивставува ефектот на слободните радикали и помага во заживување на организмот, а особено се препорачува засилен внес по 50-годишна возраст.  

За неговата важност се зборува малку, а само мал број луѓе ја внесуваат во доволна количина преку храната. Најмногу се наоѓа во храна богата со протеини.  

Симптоми на недостаток на селен:  

 • Ноктите ја менуваат бојата, стануваат кршливи и чувствителни
 • Слабост во мускулите
 • Слабост на срцето

Со цел да му обезбедите на вашето тело доволно селен, проверете дали консумирате доволно од следниве намирници:

 • Туна
 • говедско месо
 • пилешко
 • интегрални житни култури
 • Орев
 • Сардини
 • Јајца
 • спанаќ