Бидете уредни и негувани: Колку често треба да ја миете и шишате косата!

12 мај, 2020
Насловна

Фризерите препорачуваат мажите да добиваат фризура најмалку еднаш месечно, а жени со долга коса на секои шест до осум недели. За кратка коса со должина на рамо, треба да ја исечете на секои четири до шест недели, бидејќи тоа ќе ви помогне вашата коса да стане поздрава.

Исто така, сечење средна до долга коса се препорачува на секои шест до десет недели ако се грижите за вашата коса. На секои два или три месеци, треба да ја исечете косата со минимално оштетување на топлина. Но, ако вашата коса се третира со боја, треба да ја исечете на секои два месеци.

Колку често ја миете косата?

Миењето на косата зависи од навиката, рутината и видот на косата. Фризерите препорачуваат да ја миете косата што е можно поретко. Ако вашата коса е ретка и мрсна, измијте ја на секои два дена, и ако вашата коса е густа, еднаш неделно или, ако навистина треба, на секои три дена.

Ако сте некој кој вежба многу, мора да ја миете косата многу често, размислете само да ја измиете и да ставите балзам.

Можеме ли да спречиме пукање на краевите?

Најдобар начин да избегнете испукани краеви е да избегнете стилизирање на косата со топлина. Но, дури и тогаш, вашата коса не е имуна на испукани краеви. Ако користите термички уреди за стилизирање на косата, проверете дали се работи за висококвалитетни уреди, затоа што на тој начин ќе ги намалите штетите предизвикани од загревањето. Запомнете дека најниската температура на вашиот апарат е онаа што предизвикува најмалку штета.

Кога ја исушите или стилизирате косата со топли уреди, ставете навлажнувачки производи на кои се ставаат откако ќе ја исушите косата.

Не мора целосно да ја исушите косата. Исушете ја косата и фокусирајте се на коренот на косата и средниот дел, избегнувајќи ги краевите. Прескокнувањето за сушење исто така може да биде корисно.

Дали шампонот за суво миење е навистина лош за вашата коса?

Сув шампон за коса може да доведе до сув скалп. Ако го користите претерано, тоа би можело да ги заглави фоликулите на косата. Покрај потенцијално затнувањето на порите и фоликулите на косата, тоа прави уште поголемо оштетување на влажниот скалп.