Бременост, змии и смрт – еве како да ги протумачите најчестите соништа

1 мај, 2020
son

Ако наутро се сеќавате на соништата од минатата ноќ, тоа воопшто не е лош знак – напротив: Д-р. Перин Руби од Lyone Neuroscience Research Centee докажа дека соништата што ги паметиме значат лош сон. Луѓето кои секојдневно се сеќаваат на нивните соништа, имаат двојно поголема веројатност да страдаат од несоница или нарушувања на спиењето од луѓето кои ретко или не се сеќаваат што сонувале. Луѓето сонуваат просечно пет соништа во една ноќ. Желбата да се толкуваат овие знаци или пораки остана непроменета до ден-денес, а постои дури од античко време. Всушност, дури и тогаш, се пишувале соништа, а соништата биле толкувани за да се открие болест, политички развој или временски услови.

Значењето на соништата се променило со текот на времето, но повеќето од историските објаснувања остануваат непроменети и главно се однесуваат на некои предци. Во истражувањето за спиењето, соништата се сметаат за несвесна саморефлексија, а не предвидување. Одредени симболи или ситуации што честопати се повторуваат во соништата, може да се толкуваат како некои нерешени проблеми и духовни конфликти во реалниот живот. Ќе ви ги откриеме значењата на најчестите соништа…

Следење

Соништата во кои некој ве следи може да бидат знак на потиснати стравови од секојдневниот живот. Не е важно дали некој ве фаќа во сон или се чувствувате како некој да ве следи. И во двата случаи овој симбол означува дека веќе не можете да бегате и дека треба да се соочите со вашите стравови.

Смрт

Ако сонувате смрт, тоа не мора да значи крај на вашиот живот или смрт на некој близок. Ако сонувате за (своја) смрт, тоа повеќе симболизира промени, пресврти и нови почетоци – на пр. крајот на една фаза во животот, врска или работа.

Ако ви падне заб

Ако ви падне заб во сон, тоа е знак на ослабена самодоверба: здравите заби се знак на сила и виталност. Потиснатите грижи, несигурноста поради сопствениот изглед, недостаток на признавање или вистинска загуба, во сонот честопати се манифестираат со паѓање на заб. Недостаток на болка укажува на претчувство на загуба.

Бременост

Не само жените сонуваат за бременост. И мажите сонуваат дека носат бебе во себе. Притоа, овој симбол не значи вистинска бременост на жената, туку неисполнети планови и надежи. Ако гледате бремена жена во сон, тоа може да биде знак за ново работно место, селидба или нова врска.

Летање

Летањето во сон симболизира независност и слобода. Ако летањето е поврзано со позитивни емоции, тоа е знак на (нова) внатрешна слобода. Причината за летање во соништата може да биде решавање на конфликти или донесена одлука.

Flying Dave Chappelle GIF - Find & Share on GIPHY

Змија

Симболот змија отсекогаш бил симбол на злото – од библиски приказни или подоцна книги па се до филмови. Како симбол во соништата, змијата е знак на нагон, инстинкт и сексуални потреби што доаѓаат од потсвеста до свеста. Развојните процеси на нечија сексуалност можат да предизвикаат сонови во кои има змии.