Барбери лансира одржлива верзија на колекцијата „ReBurberry Edit“

25 април, 2020
Naslovna

Прашањето за одржливост веќе подолго време е горлив проблем во модната индустрија, а во крилјата на новите случувања во светот станува сè поважно. Не е изненадувачки што тој не е занемарен од најголемите модни имиња, како што е легендарната британска модна куќа Бурбери, која објави нова верзија од својата колекција Пролет / Лето 2020 година на 22 април, Ден на Земјата.

Имено, станува збор за одржлива верзија на колекцијата на топла сезона наречена “ReBurberry Edit” и се состои од 26 парчиња облека направени од рециклирани материјали како што се текстилни отпадоци и пластика добиени со обработка на риболовни мрежи. Секој модел од колекцијата „ReBurberry edit“ доаѓа со посебна етикета во која се објаснува како предметната облека ги исполнува критериумите за одржливост, од составот на рециклираниот материјал преку условите на работниците вработени во ланецот на производство до енергијата потрошена за производство.

Колекцијата се состои од додатоци како што се очила за сонце и чанти и женска и машка облека. Во однос на одржливоста, Бурбери е посветена на производство на целата своја облека до 2022 година на начини што производството го прават еколошки.

„Цврсто веруваме дека мора да направиме позитивни промени во секој аспект на производството, со цел еднаш да изградиме поодржлива иднина за целата модна индустрија“, рече Бурбери. Се надеваме дека ветувањата ќе бидат исполнети без позитивните промени што ги гледаат другите модни брендови, ставајќи ја одржливоста во првите редови на нивните приоритети.