Целосно заборавивме на овој чистач: Убива вируси и бактерии, а еве како да го користите

19 декември, 2020
rerna-ciscenje-rerne-2-830x0

Водород (водород пероксид) често се користи за чистење на рани на кожата и спречување на инфекција по мали исекотини и гребнатини.

Сепак, водородот како средство за чистење на домаќинствата е исто така ефикасен во дезинфекција и убивање на вируси, бактерии и други микроби, според американскиот Центар за контрола и превенција на болести.

На пример, три проценти водород може да уништи многу риновируси, респираторни инфекции кои предизвикуваат настинки.

Покрај тоа, студија од 2018 година покажа дека водородот е поефикасен во убиството на некои форми на бактерии отколку многу производи за чистење.

Како да го користите?

Водородот од 3% треба да се разреди 1: 5 во однос на водата.

Пред дезинфекција, Центарот за контрола и превенција на болести препорачува чистење со вода и сапун. Кога ќе го направите тоа, можете да истурите или прскате водород на површината. Оставете ја една минута ефикасно да убие патогени микроорганизми, а потоа избришете ја површината со крпа или сунѓер.

Не дезинфицирајте со водород на мермерни површини бидејќи неговата лесна киселост може да ги оштети.