Дали би простиле неверство?

9 јуни, 2020
1587843742_da-li-biste-priznali-neverstvo

Постојат многу фактори кои влијаат на однесувањето на луѓето во една врска и доведуваат до неверство. Иако не секое неверство доведува до распад, огромното мнозинство од нив создаваат проблеми, предизвикуваат дополнителни сомнежи и доведуваат до нестабилни односи во врската. Психолозите тврдат дека луѓето во врска или брак мамат од неколку причини:

-тие се чувствуваат осамено во врска / брак

-тие се несигурни во врска со чувствата кон партнерот

-тие се несигурни за чувствата на партнерот

-тие се уморни од монотонијата на врската / бракот

-неверството е резултат на нивните младински навики (пред врска или брак)

-во потрага по излез од несреќна врска / брак

-тие се обидуваат да го надоместат изгубеното време ако стапат во брак рано или се во долготрајна врска

Значи, која и да било причина ве натера да го измамите партнерот, прашањето е, дали би признале дека е неверство? Без оглед колку трае аферата, ако сфативте дека сè уште сакате да останете во дадена врска или брак, кое е најдобро решение. Да се признае или не.

Факт е дека признавањето неверство носи олеснување. Олеснување кон нас што сме измамиле, во смисла на тоа дека веќе го немаме на грб тој неподнослив товар, што си го поставивме врз себе. Од друга страна, лицето на кое му признавме , е трајно повредено и шансите за врската или бракот да се вратат по старо се многу мали. Експертите, засновани на искуствата на многу испитаници, тврдат дека треба да го зачувате неверство за себе. Тие понатаму имплицираат дека вие сте оној што ја извршил измамата и дека треба да ја носите својата вина со вас, односно да ја споделите оваа тајна со партнерот не треба да ве воздигнува во своите очи затоа што сте собрале храброст да го сторите тоа. Веројатно ви звучи неверојатно затоа што во врска се очекува да бидеме искрени едни со други, сепак веќе ја преминавте таа линија со вашите постапки. Психолозите понатаму тврдат дека треба да се фокусирате на себе и да ја откриете причината за вашето неверство. Очигледно е дека во одреден момент вашата врска се нашла на несигурни нозе. Ако сè уште се грижите за личноста со која сте биле пред неверството, треба да ги земете предвид неговите чувства и болката што може да му ја нанесете. Иако вистината се ослободува, единствената личност која ќе ужива во тоа сте вие. Искреноста е знак на вистинска интимност, но признавањето на неверството е доказ дека сте се сомневале во вашата. Без разлика дали сте подготвени да ја признаете аферата или не, треба да размислите за последиците што вашата исповед ги носи со себе.