Дали го знаете значењето на зборот РЕИКИ?Можеби ви е итно потребен, а да не сте воопшто свесни за тоа!

25 мај, 2020
reiki

Во изобилство на понудени начини на релаксација, значајно место зазема примената на едноставен метод на реики за природно заздравување на умот, душата и телото со помош на животната енергија, што е официјално признато кај нас во рамките на традиционалната медицина.Нагласувајќи дека има позитивен ефект врз зајакнувањето на имунитетот, зголемувањето на виталноста на организмот, но и нивото на концентрација и меморија, наставникот за Реики, Верослава Станковиќ, вели дека по неколку недели осаменост, ни треба враќање на животната енергија.Поради физичка, па дури и друга пасивност, имунитетот на многумина е намален, се изгуби виталноста на организмот, концентрацијата и меморијата, позитивната енергија и оптимизмот. Честопати, одредени здравствени проблеми предизвикани или влошени од наметнати животни околности почнуваат да се манифестираат. Еден од начините за постигнување на рамнотежата на организмот е третман со реики.

Реики има и превентивно и лековито дејство врз човечкото тело, така што кај здравите луѓе спречува појава на болест, а заради силното влијание врз психата на човекот, исто така успева да го регулира спиењето – истакнува Станковиќ.

Објаснувајќи ги принципите на Реики за медитација и подигање на сопствената енергија, таа вели:

– Со цел да се применат третмани со Реики на вистински начин,треба да се обезбеди тивок простор, удобно столче или кревет во куќата и, ако е можно, да се запали миризлив стап – истакнува Станковиќ.

Озбебедете си мирен простор, земете лесни темјан стапчиња и прочитајте ги петте правила на реики.

Не сум загрижен денес. Денес  очекувам сè најдобро!

Не сум лут денес. Денес се радувам на сè!

Денес сум благодарен за сè!

Денес работам искрено и на себе!

Денес сум љубезен и добронамерен кон сите!

Овие реченици треба да бидат напишани на хартија, со опуштена музика во позадина, и да започнете со читање. Можете да ги прочитате речениците на глас или во себе, можете да избрете само една или сите. Со фокусирање на читањето во таква атмосфера, брзо се влегува во карактеристичната таканаречена алфа состојба, што претставува еден вид хипнотички момент. Што е најважно, постои релаксација, елиминација на напнатоста и стресот.