Дали големината на клиторисот е нешто за што треба да бидеме загрижени?

6 септември, 2020
клиторис


Имено, според американскиот конгрес на гинеколози, една од седум жени сериозно размислува за хируршко намалување на лабиите, но што е со клиторисот – волшебна точка на задоволство со над 8000 нервни завршетоци што нè туркаат кон најдоброто чувство на светот?

Дали е важна нејзината големина? Веројатно,повеќето од нас не ни знаат дали нашиот клиторис се смета за мал или голем, а повеќето жени, вклучително и нас, дури и не размислувале за тоа досега. Но, ако некој ви каже дека имате мал клиторис, дали тоа ќе ве загрижи?

Што значи ова за вашиот сексуален живот? Прво на сите, мала лекција по анатомија: најголемиот дел е оној што е внатре и што не го гледаме. Тој е во форма на бутот и се протега сè до вашата вагина и е исклучително важен за постигнување на менопауза. Всушност, 90% од жените би се согласиле дека тоа е исто така единствениот начин за менопауза.

Експертите потврдуваат дека постојат голем број работи што сè уште не им се познати во врска со клиторисот, како на пример дали неговата големина е прашање на генетика и дали влијае на сексуалното задоволство.

Претпоставувате дека не се вложија премногу енергија или пари во клиторични истражувања. Сепак, постои аргумент дека големината навистина е важна, благодарение на истражувањето во 2014 година.

Истражувањата покажаа дека жените кои имале потешкотии во постигнувањето оргазам имале помал клиторис, позициониран од вагина од пет до шест милиметри, отколку оние кои немале премногу проблеми со постигнување оргазам.

Но, истражувањето не успеа да покаже дали причината за ова е навистина големината на нивниот клиторис или фактот дека овие жени едноставно имале повеќе секс, што можеше да доведе до поголеми нивоа на тестостерон и да го зголемат клиторисот.

Еве што се случува. Штом станете сексуални, вашето тело произведува повеќе естроген, окситоцин и тестостерон. Естрогенот го зголемува нашето рецептивно либидо (оној што бара нежни допири), тестостеронот го зголемува нашето агресивно либидо („те сакам сега“), додека окситоцинот помага да се чувствуваме пријатно, создавајќи смиреност и желба за физички односи. Сите три хормони се одговорни за добро чувство и ја зголемуваат нашата желба за повеќе.

Во доволно големи дози, тестостеронот може да го зголеми вашиот клиторис. Оние со ниско ниво на тестостерон – нешто што се случува во доцните 30-ти или 40-ти и со високо ниво на стрес – имаат помал клиторис, а со тоа и намалено либидо, ниво на енергија и расположение. Затоа, постои основано сомневање дека големината на клиторисот е поврзана со либидото, но не и цврсти докази.

„Големината на клиторисот не треба да има никаква врска со оргазмот – тоа започнува во нашиот ум“, објаснува Сиена Синклер, овластен тренер за љубов, секс и врски. „Голем број жени не можат да доживеат оргазам од причини што не се поврзани со клиторисот, но затоа што не можат да се опуштат и да се препуштаат на задоволството. Тие се премногу зафатени со размислување за тоа како изгледаат голи, како мирисаат, за деца, за работа, за чистење на куќата и за тоа што треба да направат “.

Ако мислите дека големината на клиторисот ви пречи на сексуалното задоволство, работете на зголемување на нивото на хормоните.

А што се однесува до самата големина? Кога станува збор за нашите интимни делови, не постои правилно и погрешно. „Сите жени се убави на свој начин, вклучително и нивниот клиторис. Наместо да се грижите за тоа како изгледа вашиот клиторис, концентрирајте се на сите задоволства што вашето тело може да ги почувствува, кога целосно ќе им се препуштите на тие задоволства “.