Дали и вие ги правите? Ова се најчестите грешки при чистење и носење на маските!

14 септември, 2020
корона

Пандемијата на коронавируси наметна нов „моден додаток“ и иако повеќето од нас носат маски за лице во јавност, многу луѓе не ги користат правилно

Ситуацијата не е подобра кога станува збор за хигиената на самите маски, а ова се најчестите грешки што ги правиме.

Не дезинфицирајте ги рацете пред да ја ставите или отстраните маската – измијте ги

Рацете се почва за патогени микроорганизми и ако се нечисти, тие веднаш ќе ја загадат маската, без оглед на бројот на слоеви, составот или еднократна употреба. Истата работа важи и при отстранување на маската. Најдобар начин да ги одржите рацете чисти е темелно да се миете со вода и сапун, па најбезбеден начин е да ја ставите и извадите маската каде што има вода за проток и сапун за раце. Во спротивно, ја зголемувате можноста за договор со коронавирус.


Избегнувајте постојано допирање на маската

Ова е особено точно за централниот дел на маската, и однатре и однадвор, бидејќи тука се акумулираат повеќето бактерии. Ако веќе треба да ја порамните маската, прилагодете ја со влечење на рабовите. Во случај ова да ви се случи некаде каде што не ви се достапни вода и сапун, секогаш имате дезинфекција со која треба да се третираат рацете пред и по прилагодувањето на маската.

Маската не е нараквица, затоа не ја носете на тој начин

Рацете и лактите, на кои често имаме можност да видиме маски, се фокуси на бактерии, прашина, па дури и вируси. Не закачувајте ја маската над вашата рака бидејќи може многу лесно да се контаминира. Не претерувајте носејќи ја истата маска

Носењето маски не е мал трошок, но ако ги носите подолго отколку што треба, ја поништувате нивната ефикасност.

Хируршките маски не треба да се користат подолго од четири часа, а доколку не ги користите многу, можете да ги истегнете неколку дена. Другите маски не треба да се носат повеќе од осум часа. Тогаш треба да се отфрлат хируршките маски за еднократна употреба и да се мијат со повеќекратна употреба со топла вода и сапун.

Маските за еднократна употреба со пот или плунка треба да се отфрлат пред истекот на препорачаното време на носење, бидејќи влагата ја фаворизира репродукцијата на микроорганизмите.

 Не дезинфицирајте хируршки маски на сонце

Без оглед на верувањето на научниците дека сонцето убива вируси или дека тие барем се распаѓаат побрзо под дејство на неговата топлина, постои добра причина зошто хируршките маски не треба да се „дезинфицираат“ на овој начин. Материјалот од кој се направени е уништен под дејство на сонцето, така што тие веќе не се ефикасни.