Дали производите од сончање се безбедни за употреба во бременоста?

27 мај, 2020
Насловна

Поради штетните УВ зраци, кремите за сончање и лосиони се од големо значење. Сепак, за време на бременоста, треба да бидете особено внимателни при изборот на препарати.

Сè што користат мајките може да му се пренесе на бебето во матката, па затоа е сосема разбирлива загриженост за време на бременоста. Кога нанесувате крем на кожата, зависи од состојките дали ќе се апсорбира во крвта. Она што влегува во крвта доаѓа кај бебето.

На бремените жени им се советува да избегнуваат креми за сончање кои содржат оксибензон и PABA. Оксибензон ја пропушта кожата и со тоа им овозможува на хемикалиите да се апсорбираат во крвта.

Не се наоѓа само во производи за сончање, туку и во некои други лосиони за нега на кожата, мелеми и кармини.

Кога станува збор за PABA, се пријавени голем број на болни алергиски реакции.

Секогаш проверувајте ги состојките на производот што го нанесувате на кожата.

Кремите за сончање содржат цинк оксид и титаниум диоксид, кои се сметаат за безбедни за употреба во бременоста. Овие се минерали кои ги рефлектираат сончевите зраци од кожата.

Заштитата од оштетување од ултравиолетово зрачење е многу важна, особено за време на бременоста. Зголемената секреција на некои хормони за време на бременоста, исто така, влијае на кожата на жената на многу начини. Еден од ефектите е дека кожата почнува да лачи повеќе меланин отколку што треба. Меланин е супстанција која дава боја на нашата кожа и очите. Колку повеќе меланин природно произведуваме, потемна е нашата кожа и очите.

Понекогаш се случува жените со полесна кожа, сини или зелени очи да произведат многу поголема количина меланин. Заштитата на вашата кожа од сонцето ќе ги намали кафените дамки што се предизвикани од вишок меланин. Може да се појават и заради употреба на контрацептивни таблети.

Друг ефект од бременоста е појавата на нови младежи или растот на старите. Во повеќето случаи, тие не се опасни. Сепак, треба да ги покажете на вашиот лекар само за секој случај.


Кремите за сончање штитат од брзо стареење, рак на кожата и оштетување од сонцето. Сепак, ова не треба да биде ваша единствена заштита. Носете капа и непрoѕирна облека во најжешките временски услови. Сето ова заедно е најдобрата опција.

Вашата кожа не е единствениот дел од телото на кое му е потребна заштита од сонце. Ултравиолетовите А и Б зраци можат да доведат до катаракта, проблеми со водата околу очите и макуларна дегенерација.

Сините очи се особено чувствителни и можат да предизвикаат оштетување на видот предизвикано од сонцето. Затоа, треба да се користат очила кои обезбедуваат силна заштита од сонце. Се разбира, не треба да се плашите од сончевите зраци, бидејќи тие имаат многу придобивки за нас. Поради нив, можеме да создадеме витамин Д, но тој дефинитивно ги крева и нашите духови. Користете заштита и уживајте во сонцето.

И, се разбира, особено за време на бременоста, проверете ги состојките на производите што ги купувате.