Дали си амбиверт?

21 јули, 2020
амбиверт

Многумина едноставно се опишуваат како интроверти или екстроверти. Но, што ако не спаѓате во ниту една од тие две групи?

Многумина од нас се опишуваат како интроверти или екстроверти. Сепак, во реалноста, овие особини се испреплетени кај многу луѓе. Луѓето кои имаат тенденција да бидат некаде помеѓу интроверт и екстроверт, се нарекуваат амбиверти. Еве што знаеме за амбивертната психологија и кои се сметаат за амбивертни личности.

1. За описот на вашата личност не одговара „етикетата“ екстроверт ниту интроверт

Ако отсекогаш сте имале потешко класифицирање на некој од овие два табора, тоа може да биде добар знак дека сте амбиверт. Амбивертните имаат интровертни особини, како што се уживањето со самите себе, тие се добри слушатели и се фасцинирани од човечките внатрешни светови – но, исто така, сакаат да поминуваат време со другите, се самоуверени и имаат големи социјални вештини, исто како и екстровертите.

2. Подеднакво ви е потребно време за себе колку и за социјален живот

Вие сте исполнети со енергија и кога сте во друштво (како екстроверт) и кога сте сами (како интроверт). Можете подеднакво да уживате во самотија и дружење, во зависност од расположението или тековната животна состојба.

3. Вие претпочитате рамнотежа помеѓу тимска и соло работа

Амбивертите сакаат да одржуваат рамнотежа. Тие ја ценат и независната и тимската работа, но повеќето уживаат во неговата балансирана комбинација.

4. И премногу осаменост и премногу дружење ве исцрпуваат

Иако амбивертите се флексибилни, тие имаат свои потреби. Ова често значи дека недостаток на време за себе или недоволно квалитетно дружење со драги луѓе може да ги исцрпи амбивертите. И во овој случај, клучното е одржување на рамнотежата.

5. Цените добар разговор, но, исто така, цените и пријатна тишина

Екстровертите обично се сметаат за говорници, а интровертните за одлични слушатели. Амбивертите лесно можат да доминираат и во двете улоги. Покрај тоа, тие сакаат бучен разговор, но не им пречат моменти на мир и тишина.