Дали СЛУШАТЕ добро за вашите години? Краток ТЕСТ кој открива колку ви е „СТАР“ слухот ! (ВИДЕО)

21 јуни, 2020
7667-2048x1365

За разлика од органите како црниот дроб и кожата, внатрешното уво нема способност да се регенерира, што значи дека иможе да се истроши неповратно со возраста. Како што старееме, постојаното изложување на звуци и бучава може да доведе до уништување на ушниот канал, односно со тек на време слушаме помалку и помалку високи фреквентни тонови.

Статистиките добиени со помош на разни истражувања покажаа дека на лицата со оштетен слух често им требаат дури 5 до 8 години пред да признаат дека имаат проблем. За жал, во тие неколку години, слушувањето се намалува уште повеќе, сето како резултат на негирање на процесот, како и недостаток на стручна помош и советување.

Повремено тестирање на слухот е одличен начин да се спречи тоа. Следниве прашања може да укажат на тоа дали вие или некој близок ваш има проблем со слухот.

Добро слушаше?

1. Дали луѓето околу вас „мумљаат“?

2. Дали ви е тешко да разберете што ви кажува некој што доаѓа од позади грб или од друга просторија?

3. Дали мора внимателно да го гледате соговорникот за да можете да го следите разговорот?

4. Дали често ја појавувате јачината на звукот на ТВ?

5. Дали некој близок ваш веќе спомнал дека тешко слушате?

6. Кога сте во бучна околина (кафе, ресторан), дали е тешко да го следите разговорот?

7. Дали чувствувате дека слухот има лош ефект врз вашето работење?

Признајте дали некој близок ваш има проблеми со слухот

1. Дали треба да повторувате реченици често?

2. Дали можете тивко да имате доверливи разговори со лицето?

3. Дали слушате телевизиска програма од домот на соседот?

4. Дали е тешко да разговарате со некоја личност во кафуле или додека возите?

5. Можете ли да коментирате за нешто од друга просторија без лицето да ве разбере?

Ако сте одговориле со да на најмалку две од горенаведените прашања, време е да посетите лекар. Проблемите со слухот не се причина некој да се срами и да ја влошува ситуацијата на тој начин. Денес, постојат многу методи кои можат да помогнат надвор од слушните помагала. И кога зборуваме за тоа, важно е да се напомене дека самите уреди одржуваат чекор со технологијата, тие се далеку поудобни за носење и помалку видливи.

Се разбира, последниот збор ќе го даде лекарот со кого ќе изберете најдобро можно решение за вашиот проблем. Губењето на слухот не е многу поврзано со возраста, напротив. Премногу гласна музика, па дури и употреба на ушни приклучоци, исто така може да влијае на вашиот слушен апарат.

Експертите направија мини тест за „Asap Science“ за да проверат „колку години“ се стари вашите уши: