Дали сте дел од посесивна врска?

9 мај, 2020
посесивност

Maлку е да се каже дека има илјадници различни типови љубовни врски.

Поаѓајќи од фактот дека секој од нас е единствен, со нашите желби, барања, стравови и карактер, може да се претпостави дека во комбинација со различни луѓе, изразуваме различни видови на однесување и чувства. Секоја љубовна врска, од друга страна, мора да се заснова на основни принципи, кои се доверба, почит, разбирање и прифаќање на другата личност во сè што е.

Се чини дека е полесно да се каже отколку да се направи. Често се случува љубовта да отстапи од својот пат и да тргне настрана што не носи среќен крај. Една личност во врската, ако не и двајцата, станува премногу посесивна и со тоа е главната причина за лошата врска и раскинувањето. Ако некогаш сте се запрашале дали сте во посесивна врска, ние ќе ви дадеме неколку најчестите примери, па проценете самите. Понекогаш е поефективно кога извлекуваме свои заклучоци отколку кога ни сугерираат другите.

Вашиот партнер има потреба да ве контролира

Најјасен показател за даден проблем со посесивност. Ако, на пример, излеговте на кафе со пријателите и вашето момче очекува детално да му пријавите со кого сте, каде, до кога и која е темата на разговорот, треба да ви биде јасно дека има проблем. Во вакви случаи, на крајот завршувате откажувајќи го дружењето со пријателите и секогаш му станувате достапни.

Бара да ги знае вашите лозинки на телефон, социјални мрежи, е-пошта.

Иако можеби не ви изгледа како важна ставка, всушност е. Ако некое лице инсистира да му ја кажете вашата лозинка за пристап до вашите важни сметки, знајте дека е посесивноста е во средина. На овој начин, сака да го контролира вашиот живот, а увидот во вашата преписка е најлесниот начин да го направи тоа. Веќе истакнавме дека довербата во врската е една од најважните за нејзиниот успех, што во вакви случаи е показател дека не постои.

Вашиот партнер е наметлив

Кога само што ќе започнеме со љубовна врска, сосема е логично да сакаме да го поминеме секој слободен момент заедно. Како и да е, со текот на времето, природно е дека ни треба малку личен простор, време само за нас и другите важни луѓе во нашите животи. Ако вашиот партнер одбива да се раздели од вас за една секунда, знајте дека се имате работа со посесивна, не само со многу за љубопитна личност.

Вие ги исполнувате сите негови желби

Ако нема никаков компромис во вашата врска, туку само она што го сака вашиот партнер, верувајте ни дека сте во неволја. Ова нема да исчезне самостојно, ниту дисциплината ќе се олабави со текот на времето. Оставете ја таква врска, затоа што тоа е брод за тоне.