Дали сте најстарото, средното или најмладото дете? Еве што открива тоа за вашата личност

21 април, 2020
Насловна

Во почетокот на 20 век, поточно во 20-тите години на минатиот век, австрискиот психолог Алдред Адлер (кој соработуваше со Сигмунд Фројд) разви теорија за поврзаноста помеѓу личноста и раѓањето. Неговата теорија беше прилично едноставна: редоследот по кој же се родат браќа и сестри влијае на нивната личност. Кое дете сте во семејството: најмладо, најстаро или средно? Еве што вели тоа за вас …

Најстаро дете


Според Адлер, редоследот на раѓање најмногу влијае на најстарото дете. Првично, најстарото дете е само дете и го прима целото внимание и љубов на неговите родители. Потоа доаѓа брат или сестра – кој драстично ја менува својата позиција. Има чувства на помала вредност, што пак влијае на самодовербата; нешто со кое е тешко да се справиме во староста. Сепак, постојат и позитивни работи. На пример, постарите деца стануваат одговорни многу брзо, и ова често доаѓа во корист на подоцнежна возраст – тие стануваат добри „раководители“. Најважните карактеристики: перфекционизам, амбиција, одговорност, грижа, доверливост и понекогаш несигурност.

Средно дете

Средното дете добива многу внимание, но не толку размазено, тврди Адлер. Средното дете може да ги собори постарите лица и е многу конкурентно. Во големо семејство, средното дете може да се чувствува заборавено и помалку важно од постаро или помладо, така што тој или таа ќе бидат среќни да се обидат да најдат начини да го видат и да го признаат тоа. Поради ова, средовечните деца често се бунат во пубертет. Сепак, тие брзо и лесно се вклопуваат во општеството и добро избегнуваат конфликти. Определување: дружељубивост, голема способност за прилагодување, избегнување на конфликти, независност.

Најмладо дете

Најмалото дете е „најмоќното“; на постарите браќа и сестри им е дозволено да прават многу повеќе, додека најмладите сè уште се многу под родителско внимание.Може да предизвика многу лутина и фрустрација. Како по правило, најмалото дете е повеќе размазено од постарите, што може да доведе до проблеми со независноста подоцна во животот. Очигледно, родителите се веќе искусни или многу порелаксирани кај најмалото дете. Поради ова, најмалите деца честопати се безгрижни и не се грижат премногу. Најважните карактеристики: шарм, некомплициран, манипулативен, егоцентричен, дружеубив.

Дали се препознавате себе си и вашите браќа и сестри?