Дали сте сексуален предатор или водите љубов поретко од другите?

15 септември, 2020
Attractive heartbreaker and his lover

Споредувањето со другите може да направи да се чувствувате лошо, но понекогаш е едноставно невозможно да се спротивставите на љубопитноста. Едно од неизбежните прашања кога станува збор за партнерства се однесува на фреквенцијата на сексуални односи. Повеќето барем еднаш се прашуваат дали претеруваат со сексуални активности или, напротив, ги практикуваат поретко од другите. Колку често треба да имате секс, никој не може со сигурност да потврди – затоа што едноставно нема точен или погрешен одговор. Имено, кога станува збор за секс, нема идеален број на односи во текот на една недела, месец или година.

Едно истражување покажа дека паровите кои имаат секс еднаш неделно се подобро расположени и се чувствуваат среќни. Сепак, поголема фреквенција од тоа не придонесува за квалитетот на врската на кој било начин. Но, ако сакате почести сексуални односи, треба да разговарате за тоа со вашиот партнер. Колку сте поотворени, толку полесно ќе комуницирате и споделувате желби и фантазии. Вашата цел, се разбира, не треба да биде да бркате некој резултат, туку да уживате во сè што подразбираат интимните односи.

Сексот е многу важен во секоја врска, но има и парови меѓу кои нема изразена сексуална желба, а сепак тие имаат хармонична и успешна врска. Експертите се согласуваат дека некои луѓе едноставно имаат помалку секс, што е исто така сосема нормално и не треба да биде извор на фрустрација. Затоа што – фактот дека некој не треба да прави акробации секој ден во кревет, не значи дека е несреќен.

A young couple are a boyfriend and a girlfriend who enjoys sleeping, lying in bed together in the daytime

Колку често треба да имате секс?

Паровите кои се задоволни од квалитетот и квантитетот на сексот во нивната врска, чувствуваат поголема меѓусебна поврзаност и се позадоволни од нивната врска како целина. Сексолозите објаснуваат дека со фактот дека сексот ослободува напнатост и помага да се надмине стресот, а исто така има позитивно влијание врз сите меѓусебни несогласувања.

Фреквенцијата на сексот во голема мера зависи од возраста, па во повеќето случаи се намалува со текот на времето. Истражувањето засновано врз тврдењата на учесниците не е целосно релевантно, бидејќи многу од оваа област се обидуваат да се претстават во подобро светло, па затоа не даваат искрени одговори. Според некои податоци, на возраст меѓу 18 и 29 години, сексот обично се практикува три пати неделно, а до 45-годишна возраст, просечниот број на врски е намален на еднаш неделно. Отстапувањето од оваа статистика не значи дека вашиот сексуален живот е проблематичен.

Woman and man playing domination games in bed together

Ако ви се допаѓа ритамот на четири или пет односи неделно – тоа исто така не е лошо. И подеднакво е нормално да имате односи само неколку пати годишно.

Проблеми можат да се појават само кога не се согласувате со вашиот партнер за зачестеноста на односите. На пример, сексот еднаш неделно може да ви одговара, додека тој би сакал да го имате многу почесто. Во тој случај, зборувајте за сè и обидете се да најдете решение што ќе биде прифатливо за двајцата. Објаснете што предизвикува желба кај вас и обидете се да создадете идеални околности во кои ќе се возбудите. За некои тоа е романтична музика, а за други комедија со која ќе се релаксираат. Ако не сте во можност да ги помирите вашите сексуални апетити, не двоумете се да побарате помош од стручни лица.