Дали вашето бебе дише на уста за време на спиењето? Респираторните проблеми влијаат на развојот на децата!

12 септември, 2020
бебе

Мајки и бебиња.

Најголемата љубов и најголемата агонија.

Резултатите од истражувањето на група американски научници покажаа дека респираторните проблеми, за време на спиењето, можат да го загрозат развојот на детето.

Тие анализирале податоци од 20 претходни студии кои биле поврзани со респираторни проблеми кај децата.

Во истражувањето учествувале деца со зголемени крајници или трет крајник, кои се главните причини за проблеми со дишењето за време на спиењето.


Анализата на влијанието на хируршкото отстранување на крајниците на овие деца, некои поради респираторни проблеми, а некои поради чести инфекции, покажа дека по интервенцијата, тие постигнале поголем напредок во растот и тежината, а нивниот развојен ритам беше многу побрз. отколку што се очекуваше.

Најмалку една петтина од децата во светот страдаат од респираторни проблеми за време на спиењето, како што се ‘рчење, дишење во уста и апнеја (ненормално долги прекинувања во дишењето).